[DSE MATHS 2022] 8年5**+2年全卷滿分心得分享, 好人一生平安 (2)

527 回覆
16 Like 7 Dislike
ok dexter
M2 aim* 有咩要注意
Q8 我覺得sub數都好慢,你會點做
我暫時諗到compare k嘅coefficient, 都好似都好慢
留意 y=f(1-x) 嘅圖像係 y=f(x) 嘅圖像以直線 x=1/2 反射嘅映像
f(k)=f(1-k) for all k (即係 f(x)=f(1-x)) 表示 y=f(x) 嘅圖像同 y=f(1-x) 嘅圖像重疊
換句話講即係直線 x=1/2 係 y=f(x) 嘅對稱軸
而 y=x^2-x+1 剛好符合呢個條件
A用odd even function即時睇到
C同D係equivalent, 一齊啱或者一齊錯, 即係都唔會啱
結果係B

quadratic function會有對稱性質, B個答案都會明顯, 個問法同2021 Q19嗰個f(14-x)相近

C同D亦同嗰啲linear function有啲關係, 或者你睇coefficients of k都會見到佢唔可能啱,f(k+1)會改變coefficient of k

用differentiation亦睇到CD入面個f’(k)會係periodic, 唔可能喺quadratic function入面發生

不過呢啲方法適用範圍太狹窄, 教咗都無用, 我亦唔會專登教
欣賞
CD 入面f’(k) 係periodic 果個諗法幾精彩
唉 我錯e 條
III 我睇左 m+n>0
係咪 Cut 咗sec cot csc
咁仲考唔考 d in tan 同sub sec^2 tan^2
D in tan都in syllabus
D sec 要拆開嚟問, 如果要防止學生背式, 個問法就會係叫你證 D sec x = sec x tan x, 逼你用chain/quotient
In sec^2 and in tan^2都仲可以問, 因為課程要學生記D tan x條式
有時係會咁
想追滿分就下年再考多次啦
考評局會多謝你
算係個指標嚟, 我出mock係睇住佢啲方法嚟寫options
嘗試去壓止一切唔用腦嘅方法
Shift Mode 右制 Norm1
會唔會first principle唔獨立成題,放喺後面a part first principle sec/csc x
然後用來d/ in其他野
都係一個好提議
會考巴你篇M1/2 final reminder呢
早啲瞓
帶計數機, 最好有 3650p
主要係膠計題, 嫌煩就攞M分後放棄
練下D同system, 最煩最易計錯

係咁多了
會考巴會唔會做埋m2 sol?
照慣例是會的

搭單問埋呢條使唔使識
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞