IT/fintech offer一問

94 回覆
7 Like 9 Dislike
多謝巴打你既意見,睇完你同其他人既comments,只要有相關既tech skills/project experiences,bank好似都唔難入返

就算唔入banks,出面既fintech工分分鐘仲好搵
Premixxxx?
冇錯阿
佢接得大客,即係佢本身實力相當唔錯
咁你就可以學多啲嘢,之後搵工嘅時候講返出嚟,就可以屌打其他人
樓主要唸清楚 呢幾份唔可以話完全係Fintech 同埋記得唔好被人呃豬仔入去做Pure IT / IT side BA (利申 苦主)

Fintech 銀行多D係User Side先會賺錢同埋多D價值同增值

樓主都要唸清楚究竟你想要D 咩 究竟係User Side 嘅Fintech 定係 Dup Code 嘅 It 定係Data Scientist

其實如果你想跳入Commercial Bank 玩下OCR Lending 玩下D fintech project man 第一份工其實幾好

第二份同第三份就偏向係Data Scientist 或者 BI market 唔係好多呢D位同埋Entry 會比較低 (通常請有經驗嘅人) 所以樓主要分清楚自己想做咩 不過最後兩份我都係覺得第三份更好 實踐經驗更重要 如果做BI或者Data Scientist
Aqumon = 狗
首先你本身將來想做邊方面工作
dup code? user support? BA?

如果intern計,望落第三份做得好有機會畢業有offer俾你,同埋頭幾年最重要學到野,愚見係 business knowledge 大於純technical skill(始終可以自學)
fg/ intern 一定係tech行先
咁你先會比同學仔學多好多野
咁你會快啲上到senior 位
Fintech 係一個buzzword 或者係一個Application 可以有好多職位 你可以想像下 係own個project嘅人值錢D 定係落手做嘅人 同埋唔好走去淨係implement 特別係銀行
大公司+tech skill
揀2啦 平衡啲
你講緊咩唔好pay
2啦 講tech + reputation黎講算唔錯
建議做過的重要的task/project每次做完就update resume當係examples of你依幾個月的learning/成就, 寫得越仔細越有用, 太general變左大家都差唔多好難跑出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞