IT/fintech offer一問

94 回覆
7 Like 9 Dislike
唔係,公司再細啲,應該冇乜人識,做既置相似
2似做dashboard engineer 其餘靠自己發掘
感覺上3有機會one man band
係,學野就一定多3多啲
仲有時間返多份就揀就有tech揀tech intern

之後返多份拎個名
最鳩2 個份,又係做埋d BAU既野
Intern應該冇咩所謂?
睇你個人能力
如果你無咩skill grad完都係搵份工hea咪大brand
如果你夠tech有叫價力 入#3學實際野 又可以搏return offer仲好
Bank都算hea工?成日聽人講ot同裁員咁,不過人工好似唔錯
x2

因為係外資
睇黎大家既意見都好唔同,2同3都好多人講
我會揀3

最學到嘢係3, 但大家覺得個名冇咁響, 同驚冇咁易入返銀行
fresh grad入銀行都唔太難, 我覺得hase intern都唔太大作用
另外就係hase對員工麻麻地, hsbc好過佢
梗係#3

tech係睇你portfolio/projects
有時唔好睇公司名睇得咁死
巴打我記得你喺IT po個邊都好似有發表過類似睇法
我都記得好似係it po個邊都講過
其實中小企呢樣唔係剩係睇個size同朵
好多hedge fund, buyside都係below 200人架
對於唔係個domain個人分分鐘都冇聽過tim
大公司例如地產發展商成幾萬員工
所以個朵響唔響, 係咪超大公司根本唔係好大impact
雖然樓主呢個case冇咁extreme
但其實investment related既intern機會唔係成日有
佢夠料搵到呢啲intern第時grad左天花板可以好高
冇話普通bank, even ibank, buyside都可以一試
相反HSBC HASE呢啲其實幾時都係度
屌你係咪假膠呀
米害人啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞