想報青年護理啟航(循道衛理楊震社會服務中心)HKU Space

60 回覆
1 Like 2 Dislike
出路好唔好
同埋多唔多人走?
我撐你~!! 樓主~!!
好好既決定~!!
tg傾
可以講多少少?
絲打可否tg俾多啲信息 今年讀
照顧長者需要愛心,更要耐性,未必人人願意花時間心力去關心人之老。19歲的梁軼嵐兩年前文憑試失利後,在父母支持下報讀「青年護理服務啓航計劃」兼讀課程,讓她踏足護理行業。接近兩年過去,她在院舍邊學邊做,替公公婆婆換片、沖涼、餵食一腳踢。梁優秀表現獲得業內肯定,更成為今年全港安老服務業優秀員工。然而,當啓航計劃課程完結後,她決心離開安老院舍,轉投醫管局。

梁解釋,修讀啓航計劃課程前就一直希望能夠當醫院護士,雖然兩年課程讓她在院舍服務中累積了不少經驗,也與不少老友記建立了感情,但她說護理員及保健員工時長、工作量大,且在福利、薪酬及假期都相對護士更低,遂想趁年輕多看看外面世界,留在院舍讓她感到看不到未來。梁表示,同班修讀課程的同學約有30人,已有約三分一同學放棄課程,轉行而去。

原文網址: 護理課程三分一學員轉行 19歲優秀員工得主也辭職:看不到未來 | 香港01 https://www.hk01.com/sns/article/663887
唔容易的
直接報登記護士啦!加油!
讀邊間?可以
「保健員」牌無用,不是「專業資格」
直接讀登記護士啦
可得「護士」專業資格

冇錢就直接讀社福界登記護士

社署資助全額20萬學費辦登記護士課程 冀紓緩人手短缺

原文網址:社署資助全額20萬學費辦登記護士課程 冀紓緩人手短缺 | on.cc東網 | 港澳 https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20220117/mobile/bkn-20220117105502613-0117_00822_001.html

護士冇得半工讀既
第時要出實習就好似full time 咁返工

免學費、2年時間已經係最低成本

你讀果D冇用架,嘥錢

揸住一張無法幫助你得到「專業資格」既學歷

明白生存不易,但要小心選擇呀

加油!
你都加油呀,辛苦的

但想請教一下
完成「啟航計劃」後,
係唔係保證銜接「社福界登記護士」?
no 你tg係咩
@iop133123
如果係咁,都幾揾揾笨喎

上面果位巴打/絲打要小心選擇呀

搞清目標係咩

睇路呀,加油
唔該 我計畫讀靈實 https://t.me/scarlett3333
我真心明白果種迷惘,你真係要諗清楚呀

我都有問上面絲打,上面絲打都有覆

如果你終極目標係「登記護士」

完成啟航計劃,唔保證銜接「登記護士」→
你要考慮時間同埋風險

如果純粹要做保健員,更加唔好嘥時間嘥心機

直接去erb讀保健員3個月,免學費、有津貼

你去讀 靈實X HKU Space 果張健康學文憑(保健員統一訓練)[/size=4]

又唔係唔洗錢,學費又唔係平

最終都係做「保健員」

咁有咩謂?别迷惘!冷靜,慎選!

唔好睇果D廣告,自己認真了解,信自己
2個走一個,走一半

「青年護理服務啓航計劃」圖注入新血,可是,最新數據顯示,計劃5年間共招收了逾千學員,僅約一半人完成課程,畢業後入行人數更不足3成。

原文網址: 護理課程5年招逾千人 不足3成入行 一句窩心話成27歲生力軍動力 | HK01
好視乎你想做咩

如果真係好有抱負,想做老人院姐姐,直接去erb讀3個月保健員就得架啦

魔鬼在細節,要睇清「啟航計畫」果D條款

如果係報護士,最後都係要問返你學歷都邊
無搞錯既話都要視乎番符唔符合nursing council 既要求
成個政策根本白痴

依家老人院人手不足,「老人院姐姐」冇人肯做

青黃不接,根本冇後生肯做老人院

就搞一炸「學歷」、「培訓」、「計劃」整色整水

好似「學歷」提升左

但都掩蓋唔到「老人院姐姐」根本就係冇前途既工作

後生根本冇可能入行
靈實果個仲衰

垃圾嶺南夠膽死收人3萬7千5
你再睇清楚靈實果個「計劃條款」,

點解要幫靈實做廉價勞工?

比人捆綁兩年,

頭一年仲要收人「護理員」個價。

你話靈實幫你比埋嶺南果畢學費就另計
師兄好大怨氣喎
你估nursing course係想讀就讀到🙈btw 啲學費會退返架 ching似係苦主喔 你join過啟航計畫?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞