想報青年護理啟航(循道衛理楊震社會服務中心)HKU Space

60 回覆
1 Like 2 Dislike
6科2.
各位有咩意見
不建議
點解?
今屆dse?
唔係.畢咗業5年
出黎做保健員
好鍾意玩屎尿?
1:想轉行
2:想學專業or牌照
3:經濟差.只offer到半工讀
4:想駁入大學
用年長生身份執hd or asso仲好啦
利申:冇science 底
轉行你就去收風咩科Master最搶手
然後去報hidip asso算啦
屌你保健員 留返俾啲師奶做啦
也許此刻你找不到方向,覺得迷失。

然而此路真的不通!先冷靜一下,再好好計劃出路,加油!
點解簡呢間?
中五就入得,唔洗睇dse
若你的目標是「護理」工作,按你的狀況,建議你報讀:

僱員再培訓局 (erb) 下的 「保健員證書」訓練課程,而非 HKU Space 健康學證書 (保健員統一訓練)。

從你的描述,你的兩大關注是「財政」及「專業/認證資格」問題。

「財政」問題

hku space 學費為 HK$28,630;erb 學費全免,更有津貼。

「專業/認證資格」問題

hku space 證書 和 erb 證書 同屬 「資歷架構級别三」(QF3),完成課程後可獲社會福利署認證下的「保健員資歷」。

既然如此,何必花更多金錢,以及更多的時間修讀 hku space 證書呢?
1:返學位置OK.
嗰邊九龍灣嚟 有見過其他區更加遠(新界友)
2:學費最平
3:hk u space
4:有學生借貸
想讀到QF4
護理啟航讀到去高級文憑(2yr)
一定咁樣上嗎?一定上到?
第一年健康學證書 (保健員統一訓練) (資歷架構級別三)
第二年健康學高等文憑(綜合護理及社區照顧) (資歷架構級別四)
回歸你既初心:4個問題 →

健康學高等文憑(綜合護理及社區照顧) 如何幫助你:(1) 轉行?(3) 取得專業資格?(4) 駁上大學?

(2) 呢個方向/選擇係唔係金錢成本同埋時間成本最細?
高等文憑 = 高級文憑?
點解你咁著緊個Q4呢?
上課地點係「香港大學專業進修學院教學中心」,而 HKU Space 有好多個「教學中心」,未必一定係九龍灣,建議你再睇睇果個網址。睇清楚,唔好搞錯左!

此外,學費一定唔係最平。

仲有 hku space 同 港大 係兩樣完全唔同概念既野!

hku space 係一個掛住「hku」之名既賺錢機構 only

就你所形容,以上你所揀既路 / 課程,完全幫唔到你 轉行 及/或 升學!

我依然勸你三思!先搞清自己需要 更重要!
呢位巴打講得冇錯

高等文憑 不等如 高級文憑!
讀緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞