香港的Vtuber討論區 (9)

1001 回覆
7 Like 5 Dislike
男V更難做
你可以望望現時香港男V
做到有啲知名度嘅一隻手數得晒
唔係叫你唔出道
但想做起咗再投資
對自己能力特色又冇底
巴打會唔會樂觀過頭
https://youtu.be/e5h7cEjzxnM
某人幾時先join會然
牠死了
呢個可以話冇錯,但又唔太算準確
因為Vtuber對比起一般youtuber嚟講要花更加多功夫去做準備
由節目題材點樣夾你個V皮,去到你V皮既一啲設定等等
你點樣透過呢個過情去演活自己個直播風格係一個好難既問題
唔少細V都係處理唔到呢樣嘢而一直衝唔到上去(不論港台日馬英印都係)
變咗白白燒咗一筆錢don't know do what
更重要既係,以現時技術嚟講,V始終缺少肢體動作,一啲微細表情等等對於表達上有幫助既元素(當然,唔係話技術做唔到,錢解決到既問題唔係問題,問題係冇錢)
單靠把口你可以行到幾遠呢,呢個又係另一個問題
所以真真正正做V唔係任何人整塊random皮上身就做得到,唔好太睇輕做V呢一樣嘢

至於你話免費皮,其實你拎嚟做一個嘗試係冇咩問題,我現實都識人用免費皮試完,然後先真真正正課塊皮返嚟做,依家都叫不過不失啦(唔好問邊到V,問都唔答)
但係你如果拎嚟正式做,難免有啲令人覺得你冇心做,開壞咗個頭對你之後個發展都唔太好
突然覺得呢度好WARM,個個咁有心機答問題
叫佢去reality玩一輪先會唔會好啲
我係呢到講經擔當
直頭要reality玩完一輪覺得啱先好做
大佬,做V=用愛發電,真係燒錢之前過去玩陣試玩版好過
填左了
想拍片又怕被人負評

其實好多人拍片都無出樣剩係出聲, 再唔係上網找個免費皮來試下先
怕負評的話其實可以關左佢
笑左
其實連登一向都warm 好過屎版
屌,你拎屎版比
比較想知把聲係咪好重要
我冇靚聲會唔會好趕客
人數冇增長過

比著我直接一句"首先唔好做伸手黨"算數
聲唔靚唔緊要,你點樣運用佢去做gimmck先係重要
都係嗰句,你要打自己條路出嚟先係一個最應該諗既嘢
先天條件係咁就係咁,你都冇咩改變到,一係就買個變聲器去做
但係你一日做唔出個台既gimmck出嚟,你再多equipment既升級都係有意思,因為你根本留唔到人
但如果直情冇人入黎睇
人都冇得俾我留
當然都有努力諗下唔同企劃
水橙極卑鄙🍊
又講大話
呀橙搵到財富密碼
嘻,共500
怕乜鬼

與其怕呢樣怕個樣

不如衝出黎試左先算

你唔試過又點知自己會俾人負皮呢

放膽去做啦ww
其實只要皮靚一定有人睇
就算皮唔靚 聲靚一樣好多人沉 有咩例子就唔講了
雖然男V難啲
你都癡線 我不嬲都最鐘意月川 咩扮專一 係你地成班人唔信我
應該都係
識都朋友嘅話就算個channel失敗都唔係壞事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞