香港學生係咪普遍想入中大多過港大?

257 回覆
48 Like 200 Dislike
前年ENF收緊22分前年嚟講差唔多,而家冇跟
真心覺得無所謂 依家掛住個Chinese牌頭
反而啲外國名校
當依到做base 比佢啲學生入中國
因為知間學校啲人係一班識英文既華人
而唔係hku依類,
基本上你去外國都會見到既typical Asian

Stanford Yale
都係同cu玩exchange program 而唔係同港大科大
所以真係有料既完全唔洗驚人地會唔識你
最怕無料要去啲二三線既學校先會唔識你
一有反對意見就第一時間人身攻擊

不如唔好叫討論區 叫圍爐區啦
有書院已經差好遠
贏feel贏vibes囉傻仔
搞笑? 呢幾年mbbs juaps收咁撚少
一屆淨係收5個jupas啊不如 lowest都係狀元添咁
d套成個hall都係
apply for 係講緊一個purpose 例如 apply for a job

佢用apply to 一間學校/一間公司其實係啱架
歐美名校都有同三大搞exchange program 當然揀人準則係睇gpa interview

所以無話exchange 方面邊間特別威
其實真係熟行情都知中大係香港最大, 研究系統最豐富既大學, 係講緊大炒HKU果種. HKU而家仲係top 1, 只係因為佢幾科神科(mbbs, llb etc) 響度頂住, 基礙學科嚟講中大真係遠超港大...
Stanford同Yale幾時有同港大科大搞program
同埋中大簡人真心唔算太睇gpa 最緊要就多樣化
早幾年科大啲人出去拎賽馬會獎學金,
全部都global business
但喺中大讀psycho fine art music都可以拎
中大有email
屌 柒左 HKU 個個係summer exchange 唔係sem exchange
班友自以為是多
1095今年後就冇了..
加拿大U
中大書院制獨一無二 ulife好玩過其他u
同埋環境真係好靚
好想返去
Pharm唔係CU好啲咩
HKU pharm仲係好新
我今sem sit一科tpg 既堂,夜晚都40個學生,根本無可能個數字咁低。
竟然無恆大,0尊
中大最撚正永遠係香港最正既大學
地方大 自成一角 校友多數對中大有歸屬感
科目除咗law mbbs dental engine以外
正路都揀中大啦
文化氛圍冇一間u比得上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞