香港學生係咪普遍想入中大多過港大?

257 回覆
48 Like 200 Dislike
明明6901仲好
少common core,輕鬆double major ,自由度又大,居然少人揀啲
點解得四大only 其餘U呢
近半個decade cu med >>> hku med
hku med 比梁卓偉玩爛咗
而家玩爛防疫嘅係同一班人
淨係比較緊兩大😅
有冇諗過係CU收分低啲 HKU EnF/AnG 24-28
CU ibba 22-24
介紹返 今年中大醫科排名已經高過港大
中大醫科得四十年歷史 已經全球排名二十九 亞洲第二 香港第一

跟住畀埋大家睇港大嘅回應

知道嘅人實知以前港大 info day或者去中學r人嘅時候不嬲都係講QS嘅

結論就係 狀元或者所有夠分讀兩邊醫科嘅人最後揀中大係因為中大勁啲 以前啲人講咩港大醫科 more prestigious嗰啲可以收皮先

利申:mbchb
QS 2022醫科排名中大已經超越港大
科大先係一大
工程CU贏??唔好玩啦

正常人揀HKU/UST/Polyu,低分個堆先會揀Cityu/OU/CU
其實係度留言既係咪真係讀緊三大 定hku space hkcc笑鳩三大
寫條友係唔係blue blood ?

Working class 爛meme
方唔方便都住hall架啦
住kong u hall不如住cu hall
夠分都唔簡HKU 啦 啲女日日著到成隻雀咁
其實真係唔洗講咁多 班傻閪top up HR都係會先入為主覺得hku>cu>ust非有牌科
最主要因素應該係易唔易合格
大佬之前hku玩到上曬新聞
仲邊有人咁揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞