【Libel】【突發】連登小器簿!以後唔使靠起底先知個會員係咩人!(3)

1001 回覆
234 Like 60 Dislike
都係方便用嚟記錄啫
其實只係一個稱呼
最重要係標籤背後嘅原因
而唔係就咁擺個標籤喺對方身上
再等其他人自行解讀咁不負責任
稱呼係正面而標籤就係負面嘅,你平時會唔會用標籤入邊嘅形容詞去形容自己嘅家人或者朋友?

既然你覺得心安理得咁冇嘢囉。
你覺得 "鐵路迷" "富二代" 係正面定負面?
冇人話過標籤一定係負面
你認為一個標籤係負面只係因為先入為主

而且唔用"標籤"呢個字眼
每個人嘅家人朋友總會有啲事蹟
令佢心目中有特定印象
例如阿A某次嗌外賣夾錢連毫子都要計
阿B從來唔講是非,好守得秘密

而為呢啲事蹟配上一個簡單概括嘅稱呼就係標籤
所以其實你都有標籤過身邊嘅人,只係你唔察覺
通常對人標籤嘅都係負面嘅評價,請問喺日常生活裏面有啲咩標籤係正面嘅呢?唔好自欺欺人啦。

明明係你自己標籤人在先但係而家就調返轉頭指責話人哋都有標籤人,覺唔覺得有少少自打嘴巴?就算我真係曾經有標籤過人都唔代表標籤人係正確嘅行為嚟,係咪連咁簡單嘅常識都要抝?

標籤效應有冇聽過?意思即係將人同某啲事物畫上等號,意圖將人嘅身份同地位貶低。

「標籤效應是教育心理學、政治學和社會學的名詞。標籤效應是一個自然人、一個組織、一個地區給別人貼上標籤之後所產生的效應,包括強化、自我認同、刻板印象。例如把中國製造的商品與黑心商品劃上等號,把非法移民與不守規矩、禮儀劃上等號等。」
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%A8%99%E7%B1%A4%E6%95%88%E6%87%89

你覺得咁樣做冇問題咪冇問題囉,唔需要專登向我交代啊。坦白講你做得啲咁嘅嘢都唔會介意人哋點樣睇你啦。
我係想講標籤唔一定係負面,你覺得負面只係主觀角度

而你問我會唔會標籤身邊嘅人,我就證明其實所有人都有咁做過

標籤效應是教育心理學、政治學和社會學的名詞。標籤效應是一個自然人、一個組織、一個地區給別人貼上標籤之後所產生的效應,包括強化、自我認同、刻板印象。

同埋呢段嘢根本冇話標籤係有貶低嘅意思

例如把中國製造的商品與黑心商品劃上等號,把非法移民與不守規矩、禮儀劃上等號等。

只有例子先有咁嘅意思
分類就唔一定係負面,但係對人作出標籤就肯定係負面,對人作出分類嘅行為咪即係分化囉。以男女為例,喺現實中雖然男性同女性呢兩個詞語係中性嘅,但係喺連登個個都話女人係雞,咁咪即係將女人同雞劃上等號囉。其實係你覺得標籤人冇問題咋,俾你標籤嘅人唔係咁諗呀。

其實你嘅問題好常見要解決亦都好簡單,就喺公開發表或者公開做一樣嘢之前理下人哋感受先。
其實你有冇禁入去睇㗎?

「給某物貼上標籤可以被看作是積極的,但在這種情況下通常不使用標籤這個詞。例如,為共同身份命名在身份政治中被視為必不可少的。

標籤通常等同於歸類或使用刻板印象,並可能會遇到與這些活動相同的問題。」

刻板印象入面嘅刻板其實係負面形容詞嚟。
咁樣係稱呼唔係標籤,人哋稱呼你做手足唔係要標籤你。同埋咁樣最多只可以叫係分類。
其實對敵人作出標籤行為係非常合理嘅,例如五毛、黨員之類。

但係對其他人就唔應該標籤人囉。
你覺得係標籤咪係標籤囉。

「給某物貼上標籤可以被看作是積極的,但在這種情況下通常不使用標籤這個詞。例如,為共同身份命名在身份政治中被視為必不可少的。」

https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E6%A8%99%E7%B1%A4%E6%95%88%E6%87%89
其實你而家用緊個網名咪就係對人標籤嘅其中一個例子囉,將支那人同國恥畫上等號。喺日常生活我哋會用稱謂嚟稱呼人,支那人呢個詞語點睇都唔係用稱謂啩。
點睇都唔*算係稱謂啩。
稱呼又好標籤又好
咪一樣,是但啦
想問啲LIST 可以自動update 大家加左嘅五毛comment?

( 支囝狗隻LIST: )
唔會自動update
你留言比list作者之後睇佢收唔收你啲料
收嘅話佢地就會加入list
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞