四十路老坑入讀東京某專門學校

922 回覆
3028 Like 23 Dislike
你就讀書,你老婆遲啲過嚟做咩
唔係5年咩
走之前一定要試一次泡泡浴
幾羨慕巴打你
我都有N2 在身
不過份工同老婆唔俾
專門學校有咩易學又易搵工作visa?
喺東京讀日本語學校有個同學係六十幾嘅台灣阿嬸
讀完兩年仲要升埋上大學

初初都覺得好怪
但佢講完佢個故事就覺得應該襯有能力嘅時候去追夢
唔好俾自己後悔
個阿嬸勁喎!!respect
六十幾歲要讀得入腦真係好難
又唔怕俾其他人笑
最重要係身體健康可以返到學
可以順住自己既諗法去做任何野係一種福
Respect
佢其實讀得都辛苦
但唔使做part time又多啲時間溫書
同埋佢又會出去上下啲興趣班
順便學下日文

最大關口真係其他人目光
但佢成日都講笑話成班同學做得佢個孫
不過佢份人好warm個個同學都鍾意同佢傾偈
我遲啲都諗住過去讀書做野移民
其實讀大學定專門學校好?
如果讀大學我讀完就過三十,專門就廿九
做咩就未決定,想做啲hea工同容易拎到工作簽證有冇咩介紹
加埋讀書兩年掛
學費一年幾錢呢?
我2018 都有去左日本讀咗兩個禮拜書 呢個係童年夢想喺日本返下學, 但係以前一畢業要幫屋企供樓冇得去留學

班上面得十個人,最細16,最大應該21左右等緊入碩士,

想講日文最勁係俄羅斯人,佢哋堅係戰鬥民族好chur,我見其中一個而家已經喺最出名嘅國立大學讀緊碩士

話就話兩個禮拜,但係其實得9 日返學, 係好好嘅回憶,我走嘅時候佢哋好驚訝唔係啱啱先開始我就走咗

如果大家有機會都可以去試吓我係send email 申請,隨便用travel 去, 可以轉工之前去下,或者請兩個禮拜假去下
支持你同好佩服你
希望你日本生活愉快
請你一定要繼續update
你一齊讀咪得囉,N4 開始
5年內有3年工作經驗就可以申請做日本人
不過都樓主都40歲如果有bno就真係要諗清楚
日本年齡歧視唔野少,一過40好難搵好工
留名
今日沖茶同品茶
飲到on99
老任係咩?
係美國都有好多六七十歲都去讀返大學
因為後生無能力讀

以前個Professor仲一直讀咗幾個degree
成日叫我地有咩想做就去做 唔好後悔
多謝你嘅回覆,祝你在日生活愉快,好好享受全職學生嘅生活。

可以嘅,希望你可以繼續update我哋!

有冇學日文心得
咁多咖啡因得唔得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞