一人一套以前中學老師播過嘅經典電影

676 回覆
228 Like 21 Dislike
隻隻字都係我親手打出嚟 你搵篇寫得咁認真嘅影評畀我睇,我好樂意搵作者討論劇情

同埋你有冇睇曬內文我幾時有話過佢以前做嘅嘢係啱

(所以佢好冷酷噉對待Fantine,同埋唔信主角係好人、會做好事

但係執法者永遠都會企喺反抗者嘅對面,同埋以佢「遵從權威」嘅原則,點都會係示威者、革命者嘅敵人

Javert做過嘅嘢,的確好殘忍,但我唔認為佢本質上係壞人

篇文寫畀大家睇的,唔係為駁而駁,或者係做打手。我只係一個對孤星淚成套作品勁有興趣嘅人,研究咗呢個人物好耐,裏面嘅細節都耐人尋味,值得仔細去睇
講出嚟之前都預咗會畀人屌只係希望有機會同大家理性討論
孤星淚係套好作品嚟,一百幾年嚟嘅文學經典,裏面人物唔可以單純以好壞嚟分,用唔同perspective嚟睇人物行為,結論都唔同,亦都冇絕對嘅對錯
有人覺得作品裏面真正嘅壞人係成個社會 我覺得呢個睇法唔錯
好野黎呢套
你知唔知套野講緊
楚門的世界
你可以重睇
你智商低就可以出聲嘅
講咁多其實係你睇唔明 套戲入面都已經講到明話愛可以穿越時空
歌劇魅影
super size me

勿相識
愛可以穿越時空係講緊愛永遠存在永遠不放棄
墨菲就係因為永遠愛父親所以先搵到隻錶

一樣野永遠存在就自然存在於以後的時空
你智商太低睇唔明就出聲啦
咁你點解釋Matthew mcconaughey喺太空有一下掂到Anne Hathaway 隻手呀
喺蟲洞入面完全屬於未知物理學範圍叫人解釋

我知點解要同你解釋我去拎諾貝爾物理學獎唔好
咪就係因為佢話愛可以穿越時空囉柒頭睇唔明套戲仲牙斬斬話返人轉頭
蟲洞係可以穿越時空喎
你唔識唔好出黎獻醜啦 好柒啊
Favourite就唔使用must啦
history堂播過Schindler's List
好睇到痴線
The Island
當年全級中六去特別室一齊睇
英文堂同學揀戲黎播
播左“火星人玩轉地球”
我以前英文堂老師都播過呢個
重係播舊版
我呀sir 教中史播建國大業 一路播一路屌
屌足幾堂 用呢套戲做反面教材
嚟教我地明辨是非 要讀好啲佢嗰科
多得佢我先知咩叫風骨
學到嘢
雷霆傘兵
仙樂飄飄處處聞
孤聲淚
真人Show
yellow submarine
而家諗番個美術老師幾有料
以前唔識欣賞
The Secret Garden
Dead Poets Society
係呀 咁點解穿越會咁啱掂到對方呀
因為愛connect佢地呀嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞