一人一套以前中學老師播過嘅經典電影

676 回覆
228 Like 21 Dislike
秋田犬八千
喊到痴線一切關於動物嘅電影都會令到我喊
中文堂播畫皮
音樂堂播貝隆夫人
英文堂播仙樂飄飄處處聞
仲有周會播過十月圍城
你讀嘅物理係用愛穿越時空?
播完依套畀學生睇唔釘牌都偷笑
無限loop 小孩不笨
睇咗幾年
Art堂播嘅應該係九龍東某男校
試過播一套中國戲 叫落葉歸根
講一個中國男人 個朋友死左
就諗方法偷運佢條屍番去個朋友鄉下
幾有意思既故仔 可惜未睇完過結局
https://youtu.be/EAhedSQ0h74
搵到電影from youtube

岩岩睇wiki唔小心比wiki劇透左個結局
依套原來係真人真事改編
見勁多人都誤解咗個探長
其實佢唔係黑警嚟
Javert喺故事裏面嘅定位,係「主角嘅對立面,反面角色(antagonist)」,而唔係「反派(villain)」。
絕對遵從任何權威同死守法律,用「萌塞」嚟形容佢會貼切啲
佢個身世令佢覺得所有犯過嘅人都係衰人,唔會改變,所以佢對犯法者好嚴厲,冇乜同情心。
(所以佢好冷酷噉對待Fantine,同埋唔信主角係好人、會做好事

[ 身世補充多少少:電影(音樂劇)通常只係提到佢喺監獄出世,原作有講埋佢因為呢個背景,認為自己被排除喺社會外,對重回社會感到絕望。佢意識到社會排除咗兩類人:守護、破壞社會嘅人。佢除咗兩者選其一,別無他擇,所以佢最後入咗警察體制。]

佢對人對己都嚴厲。自己做錯嘢會肯受罰,重揀個侮辱性強嘅方法作為懲罰(佢以為自己認錯咗市長做尚萬強,請求市長撤佢職。原作有提及佢認為自行辭職能夠保存名譽,所以唔揀呢個方法)。

依照佢個性格,可以推斷到佢係個(喺法律標準底下)唔會濫權嘅人,如果用「有冇濫權」嚟睇佢黑唔黑,佢又唔係黑嘅。但係執法者永遠都會企喺反抗者嘅對面,同埋以佢「遵從權威」嘅原則,點都會係示威者、革命者嘅敵人

雖然樓上講過佢「對權威絕對服從」,諗起原作有一句:
... the subordinate is bound always to bow, that he must not disobey, nor find fault, nor discuss, and that, in the presence of a superior who amazes him too greatly, the inferior has no other resource than that of handing in his resignation.

即係佢執行唔到上級命令,就會辭職。呢part講緊佢自殺前嘅內心掙扎。

同埋佢臨死前,寫咗一封改善囚犯權益嘅信畀警察局長:
‘A Few Observations for the Good of the Service’,裏面有十樣嘢太長唔貼上嚟了,有興趣自己去搵

總結:
Javert做過嘅嘢,的確好殘忍,但我唔認為佢本質上係壞人

冷知識:
原作有一段劇情,講緊主角接走Cosette後去咗巴黎,Javert似乎發現到主角,但係佢未確認嗰個人係咪真係尚萬強,唔敢輕舉妄動捉佢。
It must be remembered that at that epoch the police was not precisely at its ease; the free press embarrassed it; several arbitrary arrests denounced by the newspapers, had echoed even as far as the Chambers, and had rendered the Prefecture timid. Interference with individual liberty was a grave matter. The police agents were afraid of making a mistake; the prefect laid the blame on them; a mistake meant dismissal.

對比今日嘅香港文明大倒退

孤星淚呢套作品其中一樣想帶出嘅嘢,係法律當中應該要有仁慈。但以而家香港嘅角度,執法者連守法都做唔到,甚至連法律都彈出彈入,只係幫權貴。有多啲大公無私(以另一角度睇,即係無情)嘅執法者可能唔係壞事 真係諷刺
Before Sunset

果陣代課老師播,一開始已經講係第二輯,睇完自己再搵返第一輯睇
Eng lit 堂播Romeo and Juliet 後現代激情版 同一堆當年要讀既文學既電影版 咩Charlottes web animal farm 個啲
咁癲
是旦啦
盲從權威 不尊重人權係我眼中就係黑警
咁樣搵影評挑細微末節去執拗有咩謂?
大公無私另一面未即係不體察民情的極權者
上海白衛兵都大公無私咁打柒d出街的人
咁係未就唔係黑警?
咁樣拗一兩隻字係想達到咩意義?
呢套睇到尾喊到仆街
音樂堂播Mamma Mia,後來上網睇評論先知原來007俾人彈歌喉極差
播擦膠頭釘得仲快
大紅燈籠高高掛

紅玫瑰與白玫瑰

Romeo and Juliet現代版
Econ播食神
講供求牛丸減價再加價
lm
胭脂扣
聖經堂: 早熟
勿自爆
發條橙
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞