《不求月老》原:如果可以【粵語版】

291 回覆
565 Like 44 Dislike
多謝呀
嗰句唔應該填睹字
成句音階向下,一字做重音,下一個字用睹字唱mi re do, 會有d唐突,因為睹係2聲,第一次聽到首歌,唯獨呢一句我下意識睇左眼歌詞,其餘歌詞係masterpiece
細聲講我諗到盡曬先用個睹字,如果想啱音啱韻而又表達我想表達嘅意思,其實都無乜選擇,所以唯有嚟個一聲二聲三聲package
有冇辦法請claudia重新編過
噉樣呢首改詞就太高成本了
有無得諗
支持
支持Claudia
推 終於有歌出啦
巴打我啱啱聽返原來係re do
照計睹字二聲係啱的
二聲嗰係陰上咩,re do同二聲岩岩相反左
定係我理解錯左
因為睹字對應嘅只係re
而do係唱埋嚟做延伸
所以陰上喺re入邊做曬跟住喺do度落返嚟
但陰上如果用音階re起始的話,唔係應該仲有個降mi或者mi係後後面先有返陰上個效果咩

同一句音,到同道因為3聲填入do或者加轉音re do都可以

但如果睹字only 用re黎唱的話會無左陰上個效果
路過加把口

我諗照你講法嘅話
任何一粒單音都填唔到任何上聲
而填廣東歌一般處理手法係接受陰平聲(第1聲)同陰上聲(第2聲)可以互換
e.g. 都(陰平聲) v.s. 睹(陰上聲)

至於點處理上聲天然有個音調向上爬嘅現象
我認為喺廣東歌嚟講, 你可以諗成歌手喺粒單音前面加一個好短促嘅修飾音
即係re 唱睹時, 起始音係比re 低少少, 但即刻爬上返去啱返re 呢個音
最後, 後面do 音你可以純粹當你玩扭音拖長咗隻字去唱

除非你要執著到連陰平聲同陰上聲都有區別咁用
又或者凡係下行旋律你覺得一定要避開上聲
否則我諗冇乜問題

頭盔時間: 個人意見
陰上陽上都可以填單音,你字就係陽上

如果要跟返原曲唱法
我一睹(re mi re do) 最後兩個音導致左唱唔到dou2只能唱成dou3, 因為陰平上升勢,re do下降勢,分給我一[睹]變成分給我一[到],所以我先下意識望一眼歌詞

如果真係要用睹字,就唔可以用re mi re do 就只能用 re mi do, 咁do字就可以食到陰平陽平
*食到陰上陽上
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞