【連登 商業電台 光明頂 討論區(八十七)】

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
陶傑對流行文化的睇法,真係脫節

講真依家日劇真係成日說教
上海依家可以攪套
“電網中人”
人地出道幾年就睇死人,咁梗係泡沫啦。發哥早期咪又係拍精裝追女仔,梁朝偉做兒童節目tim。曾江老前輩係好戲,咁唔通佢一出道後生就咁掂咩,都要幾過左好多年先變得咁好…
陶生嗰邊好熱鬧
演戲係應該運用對白去表達唔應該說教
同意制度已判呢個行業死刑

咁即係年輕人就係祭品

但陶傑一副睇唔起的口吻
後面啲女沖完涼等咗好耐
19成日推崇日本野,事實係日劇越做越唔掂,比韓國過晒頭…根本佢對pop culture就唔識…
1950年代,曾江都係流行文化

我早出世一百年,我都可以話曾江係泡沫,係虛火
10幾年前
我都對韓劇反感
一係孤兒仔一係患絕症,好陳腔濫調

但好明顯依家唔係
一個藝人唔只好戲就夠,更重要嘅係作品能唔能夠令香港人有段集體回憶,民族載體

假設日後有部電影好好睇,藝員好好戲,但就帶有統戰思想

咁嘅話個藝員幾有料都冇意思
最後一句:睇死人係好容易的事
你係咪少聽19
佢呢個月其中一集光明頂先話上一次睇既韓劇係冬日戀曲
你唔好expect佢對流行文化俾到咩深入既睇法出黎
佢呢方面比你同我更唔在行
聽佢講政治軍事歷史英國文化好過啦
唔好再focus係佢對流行文化既9up
童星監製都唔知
咁佢都可以推崇日本野架喎
邊個話越多人中意就代表一定好?
正如大把人中意睇marvels 都一樣會有人覺得marvels係低質素嘅野
好的

聽左陶傑10幾年,係佢fans

今日我只係為後生有少少抱不平

對事不對人
韓國而家的確成功,但佢背後係成個政府大力支持,冇咗咁嘅政府就算韓國有幾多人材都冇用
咁應該怪責制度,而唔係睇死呢個行業的人
但日本時下嘅戲劇的確都係逃離唔到說教式嘅手法
重要最近套drive my car 都一樣吹大咗
後生仔唔洗咁衝動嘅
日劇唔啱睇 可以睇下日本電影嘅
好多仲係KEEP 住淡淡幽情
日本靚景咁多 好啱做呢隻MOOD
倪匡叔話齋, 人類進步都係因為後生o既唔聽上一代說話之嘛~ 每一代人都會對上一代o既人意見有聽唔入耳地方, 我肯L定19兩個仔一樣有唔撚聽佢老豆時間. 事實上你個價值係你自己創造出o黎, 想話比19知佢係錯?simple, prove it. 19講過don't judge success, 你得佢咪收聲.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞