究竟飲管係一個窿定兩個窿?

437 回覆
52 Like 717 Dislike
窿一定係立體
一個窿唔一定有出口/得一個出口
只要睇得明經典杯同冬甩圖就唔難
其實係語言學問題
平面(e.g.紙)穿咗個窿又係窿
立體(e.g.井)又係叫窿
意思接近但一樣有歧義
覺得飲筒兩個窿咪前者 (望住兩端正面)
覺得飲筒一個窿咪後者 (功能上係一條通道)
兩個窿 一條管
閪窿有盡頭 銀行提現金 一千蚊
窿,中文意思係洞,係一個開口。
例如鼻窿,人有兩個鼻哥窿,即使佢哋相通,都會分做左邊窿同右邊窿。
所以 你可以話一條飲管,有兩個窿,一個係用黎含入口嘅窿,另一邊就係插入液體嘅窿。
喺張A4紙上面開窿 係一個定兩個?
零個窿先正解
屎忽窿?
就好似火車捐山窿,係一個好長嘅窿
照條片咁講,窿即係=空間(洞)?窿呢個字定義可以係立體架咩我會覺得係兩個窿相連既一個空間(洞)多過話佢係一個好長既窿
你個口同屎忽係一個窿定兩個窿?
屌口同屌屎眼都係屌緊同一個hole
屎忽窿同口理論上同飲管一樣係直通,咁屎忽窿同口算一個窿定兩個窿?
人都係一個個體,咁一個人有幾多個窿?
應該叫1個,一邊入就一定係另一邊出。
只係比較長
continuum fallacy
飲管會出現究竟係一個窿定兩個窿呢個困惑係因我哋嘅語言入面(無論中文定英文)係冇嚴格定義一個窿應該有幾厚

試想像一塊布厚0.1 mm, 我哋喺呢塊布上面開個窿,我哋很直覺會話呢塊布有一個窿

但如果我哋用顯微鏡去睇呢塊布個窿,呢0.1mm厚嘅窿嘅0.1mm厚度會相對變到更observably significant. 換言之,當我哋用顯微鏡觀察嘅時候,我哋可以話塊布有兩個厚0.05mm嘅窿

所以如果有人問你一條10cm嘅飲管有幾多個窿,你應該問返佢正常認知下一佢個窿幾厚先?佢唔明你就話如個窿厚10 cm咪得一個窿,如果個窿厚5cm,咪有兩個窿。

數學上一條飲管係可以由無數個厚度近乎0mm厚嘅窿by integration of total length of 條飲管而成

所以有幾多個窿第一樣最重要要去睇嘅就係窿嘅厚度
0個喎
穿唔到出去就唔係窿啦
大老山隧道做例子好似麻麻地,仲牽涉中文量詞入去
大老山隧道係一條
但是回來行車線係2個分別既窿
所以一條大老山隧道好似的確係挖咗2個窿
有一個貫穿園柱體嘅窿
咩井可以冇底?貫穿地球?
又好似無錯

但你一塊木板你鑽穿佢,中文同英文都叫鑽1個窿
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞