究竟飲管係一個窿定兩個窿?

437 回覆
52 Like 717 Dislike
你下下都話3d黎講就點點點,但你就係無3d既常識

T型窿點解會係1或者3?如果係鑽出黎你估鑽幾多次?Engineering黎講梗係計要鑽幾多次啦,engineering啲diagram你又估應該label幾多個窿?
拓撲學
咁即係單邊開口既山洞唔當窿啦
答單問,究竟屎眼係一個部位定一個空間
wrong

cavity 唔算窿
呢張圖係穿左一個窿,如果呢件衫既反面又有一個窿令人可以一指貫穿埋圖入面嗰窿,就係穿左兩個窿。
而管係指圓筒形有長度而中空嘅物件,有兩個窿。你可以堵閉飲管一個窿,但另一邊個窿可以繼續入水。
明白 有呢個定義就已經答到樓主問題
(雖然呢個定義同日常生活理解有出入,
例如喺撻泥地度壓咗個「凹陷」出嚟
都係可以叫佢做「窿」)
define 窿 first
其實呢個係拓樸學嘅問題,要請數學家解答.
咁你個口同屎眼係點定義?
但如果條飲筒剪到好短,短到得返個環,好似戒指咁呢
如果一個環當返1個窿,咁長筒同環嘅分界點喺邊
用natural language就會咁
所以只有數學 (中嘅拓樸學) 先會畀到個嚴謹又唔會自相矛盾嘅定義
發展出嚟,簡單講就係上面冬甩變杯嗰啲變換

當然常識你會話一條褲有3個窿,雖然拓樸上應該係2個
睇你要常識定要嚴謹而一致
好似1粒沙唔算「一堆沙」,2粒亦唔算,3粒亦唔算,但100000000粒應該算
咁exactly要幾多粒就算係「一堆」?

因為日常理解窿會分唔到幾深幾闊先叫窿
計有冇穿過就唔需要分別幾何上幾深幾闊
你件衫夠厚係可以keep到少少水
一洞兩口,一刀兩洞啲fd
數學上係一個
所以以數學黎講
你係唔可以直接用無限黎做加減乘除

邏輯另計
你老母係咪搵紅毛泥封咗個閪所以得一邊窿
褲嘅拓樸變換:
數學答唔到架

因為「窿」語言定義包哂兩個concept ,但係數學就兩個concept分開

係語言定義得唔清楚,唔關數學事
爭咩……笨!
咁個件太厚要底面鑽又計兩次?
用鑽既次數黎計架咩
應該係可以嘅?
係可以
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞