[10年英撚]BNO中學同學

949 回覆
563 Like 24 Dislike
是咁的,我喺英國住左10年有多,住既地方唔算係bno移民既首選地區,但都因為bno移民多左好多香港人。喺香港既屋企人前排叮囑我,要小心啲香港人,多香港人既地方就係多事非,而加我都十分同意。帶番個頭盔先,我係歡迎bno港人移民,但今次想分享既事情我都屈左一排,開始前,請有心/諗緊想黎英國既港人,必須尊重英國本地文化,尊重身邊既人和事。

我相信好多喺英國既巴打絲打都一樣,移民潮下,突然之間又多番好多平時唔搵你既人主重搵你。

要講番上年1月左右,我有一位中學同學,搵我問左我一啲關於英國生活工作既事。佢叫Billy。我喺香港讀完中學就過左黎,同呢位同學未算係最好朋友既堆,但以前細個都有黎過我屋企玩,但近6,7年就真係好少聯絡,有乜大事都係打句congrats,或text一兩句咁,你話好friend,我覺得唔係,你話我地唔friend唔熟,我又唔覺得。講多少少background,其實點解會少左聯絡,其實都有原因既,最主要因原係,佢老婆,當時仲係女友憎撚哂我地呢班中學同學,佢覺得我地呢班中學同學教壞Billy,同埋我覺得Billy都係仆街,喺條女面前,有乜衰野都瀨哂落班中學同學身上,我唔知其他同學,但我就主要係因為咁,就越黎越少聯絡。
好,分三個階段講下Billy點樣影響到我既生活。
出發前
——
喺上年大約一月既時候,Billy有日突然text我,好關心我喺疫情下既生活。我大概都明白,平時唔講野,一黎就問我生活工作有幾多影響時,就一定係想過黎既。當時,Billy對我有個請求,佢老婆同個仔想過黎先,佢想喺香港番多半年或以上既工先過黎,問我可唔可以幫佢手照顧佢屋企人,要求我可以機場接送佢地兩母子,平時要車出車入去買餸,帶佢地去認識社區咁。其實我真係諗唔明,到而加都唔明,點解可以成個責任比左我,仲講到要移民只係為左佢個仔,所以想搵多啲錢先過黎(當時我信)。

當時我既回應係,唔洗因為我喺度所以要搬過黎呢區,同埋我真係冇能力去照顧多兩個人,因為我有我既工作,我有我既活動。其實我真係講到明,唔好覺得我有車就等於我隨傳隨到,我同我老婆好鐘意星期5星期1攞兩日假,long weekend就開車去下其他town,我歡迎我既朋友黎,但我唔希望係打亂左我呢10幾年既生活節奏。

咁Billy話佢明白,而最後佢都係一家三口咁出發,我鬆左一口氣,但佢問左我屋企地址,問幫佢收下信收下箱,因為佢唔會咁快有個地址,咁都係合理既。
等緊樓主出文
頭半年(呢段好長)
——
上年三月,Billy一家三口到左,因為嗰時佢地過到黎係要做家居自我隔離10日(我唔記得係點,但總之就係要隔離)。我嗰日要番工,所以Billy話唔洗我去車佢,但叫我幫佢去超市買左幾袋生活野同食物,咁佢地先從機場黎我屋機樓下,攞左幾袋野就去隔離。本來,佢地係想我每日都幫佢地買野,佢地覺得咁樣啲奶,肉,菜會新鮮啲,我同佢講不如用上網買,人地都係喺雪櫃入面收到order即時執比你,唔洗我去。初初好似唔係好想,但我講左幾次佢地先開始用呢啲服務。

佢地隔離完左,租到屋後,咁我地兩家人都有見下面既,佢地好注重衛生,唔想中covid,咁我明既,但我有啲唔慣佢會話我喺戶外唔戴口罩,我諗大家都知,英國戶外基本上係冇人戴口罩,但我覺得我比人話好古怪,你想戴你咪戴囉,你唔一定要迫我戴既,總之,Billy一家岩岩到既頭一排,都係有好強烈既衛生意識。

咁Billy身為新黎既香港人,有join一啲TG group,有一班都係新黎既香港網友,咁佢都有介紹啲人比我識既,係幾得意既,我咁多年都冇乜香港朋友,最多都係BBC。有另外兩家人(Will同Harry)特別friend,因為我地都會打網球,咁我地4個係開左個group吹下水,得閒又約下食飯既,係幾開心既。咁Billy通常都係會同人講同我識左好耐,乜乜乜中學同學咁去介紹我既,本來我都唔介意,因為都係一句啫,但之後就好似有啲唔同。

問題一,Billy好鐘意R車坐。我地幾個人入面,得Billy冇車,咁其實大家出去打網球食飯,車埋佢係冇所謂既,但佢住南,我地幾個住北邊,打個比喻,個球場喺我屋企5分鐘車程,佢就會叫我先去佢屋企車左佢先再一齊去球場,打完就車左佢番屋企先再番自己屋企。頭幾次,我見佢真係唔熟路,咁我咪幫下朋友,咪當車佢周圍睇下囉,但做左一次,原來就係expect我每次都係咁。我都有次同佢講,其實我買車,其實係想幫我自己慳時間既,第二就係周圍去下。但佢就遍遍覺得其實有車好方便,打完車佢番屋企都只係用幾30分鐘。大佬呀,放工打夜波,10點打完,我本可以10點半就喺屋企沖埋涼,車埋佢先番屋企,隨時用多一個鐘。有次,我覺得好過份,我係因為有野做唔去打波啦,就咁岩發生喺同佢講完我唔想成日車佢既同一個星期,咁佢就比說話我聽,佢話佢打完波,球場坐巴士番屋企要45分鐘,仲話係巴士站等車要食風,話下次我唔去打佢都唔去,太嘥時間,又話坐巴士可能會中covid,都痴撚線。R車坐,佢真係高手,佢個仔今年4歲,如果係出黎食野,佢就會教定個仔講,「我想坐叔叔車」,出門口前,佢就會打比你,叫個仔講呢句,食完野,佢又會叫個仔講番同一句,攪到真係好尷尬,我有次話我想weekend飲番兩杯,但佢就講到佢個仔唔坐車唔想出門口,真係痴鳩線。

問題二,Billy睇唔起藍領,覺得人地wfh就係唔洗做野。喺佢岩岩到既時候,我以為佢搵工方面冇乜所謂啦(因為佢喺出發前係咁同我講),咁我同我老婆就如果見到有啲咩簡單工,easy money就會send比佢睇,佢有幾次都唔覆我,有一次,佢覆番我,話唔洗再send呢啲工比佢同佢老婆睇,佢地只係traget office工,我嗰下真係呆左,我同老婆完全冇任何見低佢地既意思,我地都只係想幫下手,令Billy一家都快啲有收入,有啲野做下。另外,佢一直都知我同我老婆都係wfh,咁我書房就係我office,要接個電話,覆下message,落街買杯咖啡都真係冇乜所謂,因為我要番office時都係咁。我成日都話,公司對我地好可以講個電話,買杯咖啡,做到攰休息一陣,唔等於我地可以偷懶唔做野,但Billy就覺得我喺屋企番工就係無所事事,不停叫我去屋企隔離個大型超市幫佢買野,佢話佢帶埋個仔坐車過黎太遠太麻煩,不停咁比壓力我,講到佢地睇住個仔先係最忙嗰個,有病。

問題三,約出黎要就哂佢,出到黎又唔care個仔。有次喺個group入面約埋Will同Harry兩家人一齊出黎食飯啦,Will話想等埋佢老婆出左更表先覆,好死唔死,我地想食星期6, 個更表星期5先出,Billy就好似真係上左身,叫我地做人可唔可以有啲交帶,去就一句唔去就兩句咁,我屌,我幾撚尷尬呀,大佬,唔係人地唔想答呀,人地都等緊個更表啫,仆街,了解下件事先得唔得呀,唔好下下衝出黎,我真係好尷尬,Billy哥同埋人地講識左我好多年,我真係立即pm同Will道歉,同人地講Billy可能係比個仔激親。咁好啦,到人地攪,Billy做比人約嗰個,佢又可以大大條道理搬自己個仔出黎,話個仔呢排唔聽話,要聚會前一日先答到,真係雙重標準到仆街,話人地唔顧你做攪手既感受,但自己咁做就冇問題。好啦,約到出黎啦,Billy兩公婆真係好識玩,佢地永遠唔會兩個夾住個仔坐,最多都只係會一個坐個仔隔離,個仔另一邊就痴住我地其中一個大人,食餐飯就好似要人地去幫睇住個仔咁,唔係話唔鐘意佢個仔,錯都不在於佢個仔,成件事會覺得佢地係想將成個責任比左人地,自己就食野,玩手機,睇youtube咁,上次佢地個仔扭計,佢地食食下要走先,走既時候有黑面,好似覺得係我地唔幫手去氹番佢個仔咁,真係好撚野。
近期 (開始番第一份工到今日)
——
1. 覺得我地融入左,少左理香港野就係港豬。咁因為我都算係好融入本地生活,大大話話都住左10年有多,而加老婆係bbc,喺香港先住得幾年,我地兩個比較留意英國同我地居住地區既新聞。Billy一家好似成日都覺得我地係港豬咁,有次佢喺個group chat講類似唔知邊個黃店餐廳比狗玩,咁我就好奇問下到底係咩餐廳講多啲黎聽下咁啦,佢一黎就問我仲係唔係香港人,點解可以咁唔關心香港。我嗰下真係有啲嬲,所有世界既大是大非,我地都了解,但佢比我既感覺係你無論點樣都首先係香港人,一定要好關心香港,一定要成日都香港掛咀邊。大約5-6年前,魚蛋革命後,Billy有次text過我,大約係問我會唔會讀完書就番香港,當時佢會覺得我好幸運,有得㨂(呢個我都同意既),之後再好酸咁批評我,話我放棄左香港,放低左屋企人唔理,番學期間打啲part-time廢工,係因為我冇本事,冇方法搵到同學業相關既part-time,畢左業都只會係群埋啲華人社區等等。而加諗番,都覺得佢幾好笑。
2. 幾個月前中左covid,呢件事真係凸顯到Billy有幾自私,從我上面所講,Billy一家都係都好注重防疫,但可能都開始融入左本地都防疫措施,所以佢地都冇喺outdoor戴口罩。咁幾星期前,佢地中左,但佢地好似覺得冇乜野咁,自己好番,但個仔未好番哂都照出街食飯,照番office,我真係唔明點解可以咁自私,係唔係留喺屋企多幾日,多一兩個星期都唔得呢?當時,人地一家中左,人地全家好番哂都話唔肯見人地,怕人地會傳到比佢,但而加就雙重標準。
3. 唔洗再約聚會,可能係因為上次Billy佢地不歡而散,我地冇主動照顧埋個仔,而加佢話唔洗再約佢地出黎。其實我知道仲有啲野佢地唔多鐘意我地,我感覺到Billy同佢老婆有啲酸緊我地?因為我地有時講下租屋買樓既話題,呢樣野我會喺下一點一齊講。
4. 搵到工串77,憎人富貴厭人貧。幾個月內,佢轉左幾次工,睇落又好似真係越轉越好既,都鄧佢開心既。但係,佢啲態度真係幾乞人憎,成日喺個group chat度同人講自己番工,係番office,可以wfh,到左可以wfh時,又話其實自己鐘意番office多啲,喺屋企係好,但個仔嘈住佢做野,成日講到自己好易搵到工轉到工,feel到想喺group chat入面同所有人講,唔洗好似我咁,要本地讀書讀幾年書,佢都一樣有能力坐office,而加好似好睇唔起人地要番體力勞動既工作咁。接番上個point,因為小弟半年前搬左屋,新屋入伙,本來我都冇打算同人講我搬屋,因為我唔想比人地覺得我好似好串咁,當時係佢不停問我呢排點解咁忙,又問搬去邊,我先講,咁岩Billy話佢個同事都準備搬入同一區,佢同我講人地係買最大既屋型,睇黎我都係買最平最細架啦,唔明係咩心態,真係唔係需要你句恭喜,但唔知咁講野算係咩態度。

經過左一連串既事件,我而加係好少主動再搵Billy,亦都唔想佢同人地講識左我好年
等緊樓主作埋落去
作完
佢本身學歷同工作經驗係咪好有料,又比佢係咁搵到好工都有既
唔算好有料,所以先串9我
樓主好善良 係我嘅話應該唔會覆佢message 由佢地自生自滅
你太好人
俾我一早唔撚理佢
識左咁多年咁又點
都唔識尊重人
本來係覺得幫到咪幫下,點知好似變到老憑咁
你咁忍得嘅 睇字都覺得好難頂
而加我已經唔會再主動搵佢,但始終另外兩家人都係經佢先識到,所以有時人地都會話不如叫埋出黎食飯,咁又會回到坐車問題
我有時都覺自己太忍得,成都都覺得幫到就幫
人要衰,去到邊都會咁衰,最怕係佢遲啲影衰埋香港人個朵
成年人,合則來不合則去,當識少個好閒
無事不登三寶殿 第二句就藍剔
直接覆佢
買車啦窮撚

實激佢跳掣
同埋唔熟唔食
同意,我都學緊,但有時都係衰心軟,你唔搵佢一陣,佢又會好似好關心你咁問你呢排忙乜
點解你仲會繼續理佢
我試緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞