[本土Hiphop]嚴選香港十大年輕Rapper:

90 回覆
12 Like 23 Dislike
第四名
慵懶嘅晏晝適合一呼一吸
Aka憤怒蘇東坡、唔撚出名嘅Rapper

BMW 臭港綠

B For 臭西
M For 港紙
W For 綠色

Record:Greytone

Realstic時期,舒服低沈嘅聲音令佢打響名氣,
多運用自然意象講述人生
少年Rapper彷彿入世已深
痛得亦深

所以Rap就成為其中一種藥
佢偏向藍調嘅Rap聲音低而清晰
好似Weed咁令人放鬆
慢慢畀鼓點同低音嘅流水
喺午後沖一杯咖啡,沉澱,沖走一個黃昏
漸漸釋放壓力,好似Bitch嘅西,鬆,or Stone
香港人,應承我,Chill一啲,好唔好?

佢嘅問題已經唔係繼續存在係十大
而係點係JB嘅引導下,不斷進步
從超新星變成恆星,用自己嘅步伐
邁向MC仁一般嘅OG之路,順便成為我嘅「2020-30年嚴選香港十大Rapper」

代表作
《一呼一吸》
《由細玩到大》
《落花流水》
《光影》
《老師Shut The Fuck Up》
《因果》
《我唔出名》
《大概我們每個人都寂寞》

上榜歌詞:
「一呼一吸 慢慢嚟
成個Vibe都翻返嚟 」

「見到你笑我就覺得好嘔心
你呢挺人最啱去拍抖音 」

「 保持七分醉 三分醒 隻眼開 隻眼閉
城市生存法則簡單如販賣機投入硬幣 」

「由細玩到大 由乖玩到壞 」

「 不如你教我點樣保持真我
順便教埋我點樣水中生火 」

「 我啲中學同學喺大學度上緊莊
我出完Show 同條女喺喺酒店上緊床 」

「Sensei Shut the fuck up
你冇資格做我 Sensei 」

「 太多人係三級火災先識救火
到最後發現原來係佢自己生火 」

「你係落花 我係落水
我好清楚 我只係經過
我被蒸發 而你會結果」
屌你 here we go 先癲,咁都冇提
Sorry要你擔心 我冇人地整得雕琢
我默默地攀登 證明我神奇頂級超卓
BMW
賺錢養夢

Jb novel fergus matt force 頭三?
仲有txmiyama 雖然rap英文但好陀地
利伸:打手
N.L.O.Y
現場非常震撼
歌曲以外
香港少有自己想法同美學嘅年輕Rapper
彷彿進入另一個暗黑宇宙

評得幾好
啲稱號行文好好笑,留名兼推
Novel fergus 第一
乜鳩
Fergus YoungQueenz Matt Force JB想知點排頭三
好鍾意bmw
第三名 耳朵待產期 Novel家族族長

Novel Friday

Record:Greytone

唱說俱佳,俾700萬人遠遠低估
PPC時期Rap偏向R&B慵懶舒服
聽到耳仔懷孕,Aka耳朵待產期
好似情人喺身邊不同呢喃
只會係適當嘅位用Atotune
識畫畫嘅Friday
好似想像力豐富嘅小朋友
用歌詞繪畫心裏嘅天使同魔鬼
唔會因為:有啲嘢唔講得,就唔講
進入Greytone
Reply系列單刀直入回應世界
亦尋找自己嘅平靜

代表作
《留著你的耳朵》
《雨中遊戲2021》
《摯愛 A letter To…》
《小鹿亂撞》
《等》
《對岸》
《REPLY 致明日的舞》

上榜歌詞
「分享了所有快樂
解開大部分拜託」

「只想留住你的耳朵
樓豬我 樓豬我」

「雨水 驟落 漸隨 夜幕
是誰 帶點寂寞 登進 極樂」

「That's a story but we still walk along
所有片段只不過是經過
就讓愛繼續氾濫 讓你繼續錯
I'll make you a promise but I won't let you fall」

「命裡沒有便等忍耐
霧裡迎接你歸來」

「玩緊爭櫈仔 舊劇本我唔想睇
想睇到萬人台下 跳出這氛圍
我廢事食你塊餅 太濟怕唔健康
咪笑我嫌錢腥 cuz u cant touch my rock」

「喂你養得大顆樹就預咗招風」

「看清了時代在墮落
藍天碧海 卻沒有繩索 」
第二名
社會手術刀 刺入靈魂嘅冷箭

Matt Force

如果有種Rap好似箭喺黑夜中飛來
你擋唔擋得住?
Mattforce不同一般Rap嘅表面兇狠
更似係一支穿雲冷箭
亦都似一把尼采式嘅手術刀
精細咁解剖社會嘅陰暗面

廣東話押韻難過其他語言
而佢就反而證明咗
九聲唔係問題
問題係
你有幾鍾意Rap幾鍾意Wordplay?
一般Rapper Play 女人 World
Mattforce 唔要L Play the Word

代表作
《告別》《死亡香》
《20》《If I Die》
《All I Need Is…》

上榜歌詞
「 香水有毒 令你力竭聲嘶
芬香撲鼻 I think I needa think twice
失去水分 被抽乾嘅屍體
玫瑰上嘅刺 永遠留低係你肢體 」

「 有人處於水深火熱有人照睇風景
做過唔見光嘅勾當 又怕走漏風聲
你就似喺乞衣兜上面盤旋嘅禿鷹 」

「人類不再在乎文史哲
 佢哋只關心某個地區啲銀紙跌」

「 日復日 朝九晚十到底為咗啲乜
最後一口嘅香煙喺個窗邊慢慢消失
時針分針又開始顯得焦急
佢最希望係播住最愛嘅唱片就這樣停止呼吸」

「 地上嘅所有 都毀於人嘅手
無得返轉頭 最要提防係人嘅口
為咗最無謂嘅嘢去深究 總有口實
目的係為咗製造爭鬥 要將你收拾 」
終於嚟到第一名
吔吔吔吔Trap到新世紀福音戰士

YoungQueenz 後生皇后

Record:唯一被Bakerie(現在冇未來)同
THE LOW MAYS Diss過嘅

Wildstyle Record

雖然存在爭議,但係佢嘅音樂無庸置疑

繼EP《異常火曜日》《龍寨》後
2021發布第一張專輯《神隱》

超越以往嘅自己,不再以Trap嘅面目
拒絕音樂標籤與定義
代表佢搵到真正想講嘅、普世嘅嘢
唔再係宣洩我有錢、我屌女、好多女含我賓周、我好撚Dope⋯⋯
Flow、押韻呢啲表面嘢唔已經滿足唔到佢

我唔知呢刻
香港Hiphop邊個係神
不過我知道
繼LMF 、陳冠希後
第三㊜格者

神隱

離開龍寨(香港)
歡迎嚟到Queenz宇宙:神的森林

代表作
《神的森林》
《翡翠》
《獅子麒麟鳳》
《火炭麗琪》
《龍鎮II》
《多情》
《水原希子》

上榜歌詞

「我抓住了/記憶嘅羚角/時間嘅尾巴/
幻化成其他嘅形狀/生命在咆哮/死亡在蜇伏」

「香港地少人多
香港地 小人多」
第0名 不敗神話 香港第一Cyper

陳庭佳嘅同學,九龍Eminem

提示:本段嘅主題唔係陳同佳

Hiphop點誕生?

最早源自於黑人,喺生活所見所聞
例如暴槍械、幫派、政治不義⋯⋯
所以早期充滿住暴力、憤怒與粗口
因為係跟隨DJ同心情(Vibe)自由咁直抒已見
而阿卡貝拉即A Cappella更係最日常與街頭嘅方式

A Cappella指「在教堂演出的行式」
原本係中世紀教會用清唱聖歌來讚美上帝的方式

雖然拔萃係教會學校,自然有教堂
但係有聖歌即音樂嘅地方
自然就係教堂同上帝之所在
香港Hiphop點誕生?

三位同學們喺拔萃教堂外
用清唱接力,帶點節奏與押韻
表現廣東話嘅平仄聲律 九聲之變化
可謂新世紀
讚美同學乃至別人母親嘅方式

香港冇幫派與仇殺
拔萃卻有一段傳說
喺冇伴奏之下佢哋憑一把口
自由哋Rap佢哋嘅想法
絲毫不顧世俗對名校嘅諗法
因此超越華仁Rapper Young Queenz

15年前呢種冇後製、混音嘅說唱
看似原始與粗獷
亦運用耳熟能詳嘅粗口
道來音樂與年輕嘅真正本質:自由、放肆

作為開場
第一位同學明顯有備而嚟
但就略為緊張要睇貓紙
忘記咗Freestyle嘅本質係Free!
明顯俾歌詞
同件俾學校冷衫緊緊束縛住

第二位同學就好好多
心中對陳同學嘅感情奔放澎湃
可見同窗之情深厚
可惜嘅係經驗不足
有啲甩Beat 好撚艱難 又唔押韻
喂大佬單鴨都係鴨

終於去到壓軸嘅第三位同學

未見其人已聞其第一句先聲奪人
佢倚著欄杆
綠色嘅樹葉為佢歡呼
歌詞冇俾學校西裝褸束縛
彷彿披著黑色披風
牙齒白得淡定
一代大俠般自信嘅眼神
力透眼鏡與時間
歌詞感染同袍
肢體動作比前兩位同學少
但無阻血液裡嘅黑人節奏感
玩弄節奏於鼓掌之中
MC Jin都要五體投地
好想叫屋企人幫佢驗血係咪有至少50%黑人造詣

呢段A Cappella
可謂蔗渣嘅製作
燒鵝嘅啊唔係係82年拉非Lafite嘅味道
流入我嘅靈魂
亦註定細水長流到今日15週年
廣為傳唱成為香港學界經典
乃至一代傳一代
成為本土歷史傳說

一曲封神之作《拔萃有個大PK 2006 Cyper》

讓我們懷緬呢段經典嘅封神歌詞:

拔萃有個大仆街大仆街大仆街
佢個名叫做陳庭佳陳庭佳陳庭佳
成日嘰嘰疙疙又唔知自己好撚核突
真係好撚7我睇到佢就揼實

(正一)係呀係呀茶實saap下saap下
又話我呀爸(話吓)你真係好撚煩
我吊啦!(你知自己)你知唔知我忍得好撚艱難呀 LETS SAY!

屌屌屌屌屌屌你 屌屌屌屌屌屌屌屌屌你
屌你 屌屌屌屌屌你 屌你老母屌你老母
陳庭佳陳庭佳 屌屌屌屌屌你 屌你 屌屌屌屌屌你
屌你 屌你老母屌你老母 陳庭佳陳庭佳
sor 禁錯負皮
其實 GrymeMan 都唔錯呀 應該要入圍
呢個排名希望嚴選香港十大年輕Rapper,唔包括三十歲以上嘅Rapper:歧視即使玩得兩三年已有傲人成就嘅新Rapper,所以唔會有Novel Fergus
睇標題Please
邊首代表作?孤膽?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞