[本土Hiphop]嚴選香港十大年輕Rapper:

90 回覆
12 Like 23 Dislike
所有Rapper被本人揀入呢個嚴選
係佢地嘅榮光,代表獲得我即
全登唯一真耳仔嘅Respect
難撚過拎垃圾叱吒
WHATSGOODMUSIC?
睇呢個PO

上榜唔代表你一世好撚好撚勁
十年前嘅超新星幾多仲係度?
只係Rapper同行襯托你做得好
不過入得呢個嚴選
先有資格代表香港音樂做亞洲第一

未上榜嘅繼續努力
Hustle & Be Humble
努力做歌疫情完
屌你老母我要踩撚曬你哋場感受汗同汗同汗同汗嘅溫度
Novel fergus
Youngqueenz
Polar G
Wolfe
10. Battle King、Freestyle字典機、兼職防疫師
Novel Flash

Record :SMOB

CANTON MIC FREESTYLE BATTLE 2017 冠軍,嶄露頭角,踏上新航路,「戰績彪炳」(出自JB),知名戰役:Cantonmic 2019 VS JB!
852 Freestyle Battle 史不可或缺嘅四皇

作為香港Freestyle五皇,僅次於嚴選第0名:香港真Freestyle之神話。期待推出真正Mixtype後,排名上升到第9-7名。

代表作:
《和氣生財》《隨心》《唔撚鍾意病》
《第二人稱》《Every Night》
「Cantonmic 2017、2019、2020」

上榜歌詞:
「 最緊要隨心 」

「 生死之間等緊一刻傾塌
恨不得去將所有記憶清拆
而每個晚上 在每個晚上
Every night, every night 特別慢長 」

「 第二人稱嘅視覺 永不會清晰
為何會不自覺 觸碰這荊棘 」

2019 Freestyle
「 我似孫悟空但係唔會恰沙僧
今日香港菲律賓一家親 」

2019 Freestyle
「 所以唔想同你邊個分高矮
過咗今日我唔撚鍾意刀仔 」🔪
(注:Doughboy當時係比賽評判)

IG Followers:15.8k
BMW
Drag.C
山大 女子組代表
Novel Flash

奧雲Owen
Matt force
KZ
我講左十個了 此Post 已完
Future
9.Mk妹豬摯愛 Lin Boy 💕.•*¨*•.¸💗¸♬.•*¨*•.¸¸💖♬.•*¨*•.¸💞¸♬❤Aka少女殺手:

ProdiG

正所謂粉紅色 Lin頭 ,可遇不可求

Trap廚煮妹豬/想與你做菜先生/又唔著衫/關注組
老蘭翠華(已執)常客(因599G已執)

排名不穩定,短期內極有可能跌出十大

ProdiG>599G

代表作:
《Private Party》《雪愛》
《That Is Ok》《Pretty Boy毒男Cyper》

上榜歌詞
「 好撚柒啊 」

「 想與你做菜/同你做菜/Smoke咗太多 」

「 要走/快手/兩個金髮妹話要69 」

「 發現你唔夠歲數 90分鐘俾你消耗
聽日少女殺手成個名上咗蘋果報 」

「 Party All Day 上咗電 藥水溝雪碧有啲暈 」

IG Followers:18.2k

Dylanhing
留名睇引戰
8.Emo Boy 、Auto沉臭雞tune、曾係香港Lil Peep、情歌王:

88 vargina / 88

佢仲讀緊大學,擅於Remix各流行曲,及借用Autotune,製作洗腦易唱嘅Hook,講心事,Rap情歌流頭號種子。

沉船已久,看清窗花後,已經落船,從表現出色嘅《Fire2》,及表現不佳嘅《Work 工Cyper》(Trap與West Coast Beat之間),睇得出野心,轉緊型,小小水土不服,向其他類型嘅Rap發展,有機會跌出十大。

代表作
《說了再見》
《不確定的Jessica》
《淪為容顏》
《自私的Jessica》
《Fire2》

上榜歌詞
「 窗花太污穢你看不清 」
「 我係臭雞 Call Me Jessica 」
「 我寫果啲情歌你咪又係狂聽 」

IG Followers:12k

7.六大富豪之首、富林太空站站長、廿歲OG

奶油包 Young hysan

濕9歌詞,好似劈友方咁劈出畫面感同富林故事

個人作品自如切換風格,截然不同,敘說內心故事,用英文輕鬆唱旋律,天使與魔鬼。

近年持續推出Rap,變化不大,似食老本(夠食五年),短期排名不會跌或升,穩坐第七名。

Record :The Low Mays 富林宛

代表作
《My Money》《Still Me》
《富林太空站 F.S.S.》《明星生活》
《劈友方》《Dragon City Drug Manor》
《地平》《180K》《Ghost》

上榜歌詞:
「 明星生活真係好撚煩
太多女覺得我靚仔過吳亦凡 」

「 富林太空站 外星人喺邊 外星人喺邊
見到外星人 我就要射落佢塊面
富林太空站 我喺銀河系 屌緊銀河閪
喺銀河當你條女係雞 」

「 太多女想係後台同我癲過
我冇時間研究 Wildstyle 係邊個
我係廢青嘅相反
啲女望住得個心心係佢雙眼
廿歲就做咗香港OG
營養師話我收入太過高脂 」

「 人人期望可達到 我快樂比姚明高 」

「 富林黨最撚憎一人一票
寶馬坦克車 碌到你們瀨曬尿 」

「 凌遲肉祭 慢慢切你撚
當佢魚仔腸買畀優之良品 」

「 老味代表新嘅香港精神
為錢乜都做得出 好撚驚人
富林太空站 賣緊富林星麈
隊到就黎OD我由半夜high到清晨 」

「 通知先生就嚟收房
需唔需要多粒鐘令你條鳩爽 」

IG Followers:12k

好似仲有句係咩搵個唔識freestyle既人黎做judge
Sor Up錯奶油包少年Hysan圖

新歌幾正
第六名
公安認證唯一真預言家、
大埔Fuckboy

柒羊 Yung Takeem

香港少有將Trap做出個人氛圍,駕馭嗰Beat唔係被Beat駕馭,而歌詞輕鬆係詼諧同臭串之間轉換。

未來有機會喺呢個嚴選推前排名

代表作
《壞習慣》 《一丿》
《保持正面》
《唔撚鍾意》
《專一的Fuckboy》

上榜歌詞
「 我就做緊Rockstar等緊一日被人拉 」

「 保持正面 保持正面 wow
掛住起貨十個未接來電我冇覆 (無電?)
啱啱起身第一件事我就 smoke (高)
唔玩真感情 鎖心術 石內卜
屌 你身邊好多負面 趙完鬆未拉褲鏈 」

「 每日寫幾個 verse 我就當係鍛鍊
條女鍾意我夠正面我就叫佢擰轉面 」

「 坐咗過嚟呃酒我就知係公廁 」

「 需要你 係個壞習慣 唔諗住你
我就冇嘢煩 好似上癮 晏晝到夜晚
Like a drug點先搣得甩 我無辦法 」

IG Followers:9.5K

第5名
美學Trap鬼

N.O.L.Y

新專輯《b》宣告個人將Trap玩得更極致
節奏更易上腦,歌詞變得較模
但就契合Beat
好似淋緊一場豪雨咁爽快
適合練習DSE listing
帶啲mumble嘅感覺
又唔至於21 Savage咁慢

代表作
《DDD》《Vvs》
《荊棘》
《獅子麒麟鳳》《龍鎮 II》

上榜歌詞
「 杯入面色彩太豔
引起我心中雜念
心魔 all these groupie hoes
就讓我一一告別 」

「 公子哥兒 走進紫禁宮
知道稀客多 我pour lean
深宵 走進清樓上 我買個小姐 就過電
風山 等到水起 手戴翡翠玉
and that money talks
City dreams dont you sleep on me
現實叫我繼續遠望
口中有𡁻著藥 我身體快就雀躍 我消耗所有快樂
我心分裂了兩面 我沾花快被發現
我甘心繼續墮落 」

「 我想擲個公字 我冇背過孔子
The youth we way up我冇做過工事
Jade on my neck 玉石有佛像望着我玩命 」
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞