如何釋除國安法疑慮?考評局公布示範答案:「該疑慮不攻自破」 引用資料「金融市場保持平穩、運作有序」

101 回覆
75 Like 9 Dislike

香港中四及以下嘅學生今個學期起,唔使再讀培養獨立思考嘅「通識科」,轉為讀「重視培養學生的正面價值觀、積極態度及國民身份認同」嘅公民及社會發展科(簡稱公社科),而且呢科唔會計分,不過喺公開考試都會有「達標」同「不達標」之分。何謂達標呢?考評局最近就公布咗《學生表現示例》畀大家觀摩。

之前考評局已經發布咗樣本試卷。其中一條比較注目嘅題目,係「就營商環境而言,指出部分人士對國安法的實施可能存在的一個疑慮……」以及引用資料回應「如何釋除該疑慮。」試卷提供嘅「報章資料」就話「香港的金融市場保持平穩、運作有序。曾經有流言說資金從香港流走,但事實是香港銀行體系不單沒有明顯的資金流出現象,相反至 2020 年底合共有500億美元資金流入港元體系。」。

喺示範答案入邊,考生引述資料提到嘅疑慮指,「有傳言香港資金外流,但事實是香港銀行體系不單設有明顯的資金流出現象,相反在2020年底合共有500億美元資金流入港元體系。可見,該疑慮不攻自破。」

有中文老師閱讀試卷後指出,成語「不攻自破」解釋為「不用攻擊就自動破滅」,與題目「如何釋除疑慮」不符,如此作答以中文科議論文嘅標準去睇,語病甚深,會有離題之虞;加上考生答案只係抄錄資料內容,未有加以分析,對於咁嘅答案可以成為學生示例感到奇怪。

#公社科 #公民及社會發展科 #公社科 #考評局 #學生示例 #不攻自破 #國安法 #釋除疑慮 #香港教育 #港語學

source: https://gongjyuhok.hk/articles/10637
高官都係咁答喎,你俾我0零分,我就報國安
問: 試講述國安法的好處

答: 國安法的好處顯然意見,不需多解釋
加上考生答案只係抄錄資料內容,未有加以分析,對於咁嘅答案可以成為學生示例感到奇怪。

國家就係唔想你識分析
總之你哋知道有國安法香港好安全就得啦
有分析員分析
不攻自破,但又要寫嘢去解釋

唔移民仲想生仔個班睇下你個仔女第日享受點嘅中式教育啦
國安大法乃上乘法律

只能意會不能口傳
畀我一定答條題目別有用心,惡意抹黑港區国安法
有五百億美金流入就等於金融市場好穩定
屌香港日日都成千億上落架啦
ON撚9
咁容易答
「你可以問返PPRB同事, 下一條」
送分題
答錯會唔會犯法
一國兩制,不攻自破。
乜都答基本法腐乳咪得
根本係華春蠅趙立堅汪文斌等外交賤郎接班人甄選試嚟
反問:為何你會對國安法有疑慮?
幾時輪到你分析
送分題啦 直接引返啲高官既口吻同答法就得 佢夠膽肥你就報國安同大公報
D問題愈黎愈on9
答完呢個如果無分 又可以報國安拉鳩改卷條友
國安法的目的是維護香港的繁榮穩定,個別人士相關的疑慮是對香港國安法的抹黑攻擊,純屬是別有用心。
我奉勸那些人士,盡早認清事實,明白中央政府維護香港繁榮穩定的決心,與西方反華勢力劃清界線,不要搬石頭砸自己的腳。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞