DONKI正式公佈進駐黃埔 再度與AEON正面競爭 2021年業績急劇倒退

279 回覆
183 Like 12 Dislike
你就執

Aeon 實用到仆街
Made in Japan 家品又襟又多款
都係$12 件
有時仲買7送一
啲路窄到咁仲要慢慢同人逼
我去759買唔好
我覺得如果佢啲貨唔係放到連人都行唔到,我可以舒舒服服咁買野,我都仲有心情買多啲野,去過一次之後既感覺完全係:我做咩要咁樣同人逼,我唔會想再黎買野
Donki只係當商場行下
最多買少少零食
Aeon先真正滿足到生活上各種需要
你樓上果個都戇鳩鳩
Donki大部分野都貴撚過aeon
尤其酒類真係扑傻仔咁
點會打得贏黃埔aeon
你死撚咗佢啦
Donki行過幾十次,好似最多買過下啲牛肉同杯麵
真係唔多嘢想買
小學雞都識叫老母帶佢去玩具部
節日仲要有優惠 清貨個陣又會再減價
係日本住過就知普通超市屌打佢
純粹係多啲雜貨睇
不過而家Aeon都好精
將Living Plaza轉做Daiso
就唔會有送多一件嘅優惠
same cls
Donki啲嘢賣得愈來愈貴
而家都少咗去,
就算去都唔會買多過一百蚊嘢 (以為次次去都買幾舊水)
開太多就唔卿香架啦
DONKI 係貓糧貓零食多款過AEON
其他日用品真係貴過AEON囉
而家日圓咁低, 點解佢唔索性日本直送, 咁唔係可以賣平D, 競爭力大D?
donki同一隻牌子賣made in china貨
開得近先好,大家睇清楚邊個平d邊個賣香港代理d垃圾貨
Aeon要頂住
平時行aeon多
好想睇下donki收皮,開得太多
有冇人覺得donki過度擴充 行得快過壽司郎
Donki 比初初嚟已經貴咗好多,仲要啲嘢越嚟越少款
例如點解而家得番一種米賣
仲有結衣雞仔麵而家點解消失晒
某啲買開飲品突然冇晒
最撚戇鳩係同一隻款間間價錢唔同
例如北海道牛奶a比b舖貴成十蚊咁多
我都奶過出前一丁,番到屋企先知
壽司郎香港個業績仲係一年好過一年
佢開新店好慢,同揀過度過,揀多人既區但唔揀最靚既鋪位避免太貴租,之前一開始專揀d 23線商場黎開,而家穩定左先敢開一線商場
同就算之前咁爆場都無話一黎開幾十間,知道行得咁快就算爆場都有機會出事

donki見到荃灣西之前咁誇張就開始心雄,狂開分店又開親都係最靚位人流最多既位,無番咁上下人流都頂唔順d租,又踩過界玩埋迴轉壽司,覺得香港仲有好大潛力未發掘,結果而家終於出現泡沫,鐘意行donki既人開始封頂,再開分店/入流減少就會開始蝕錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞