DONKI正式公佈進駐黃埔 再度與AEON正面競爭 2021年業績急劇倒退

279 回覆
183 Like 12 Dislike
講野食, 其實都係各有競爭, 無話邊個取代邊個
反而家品/文具呢堆, aeon 已經有左優勢
行開donki 啲人可能都會去aeon 睇家品/文具
我反而自己少去aeon 睇食物多
Donki最大問題係啲貨都唔係exclusive日本野
好多都係本地拎貨再賣 淨係賣個名把撚咩
以前行donki就係為左想買佢啲日本野 而家我去aeon野食都有啦 特價日買仲有平
Aeon好在唔迫夠大
香港donk驚安?邊撚度安
太殘
去哂半島海濱
真心唔明點解Aeon咁靜,
佢啲嘢真係好撚平!
個啲topvalu膠箱膠櫃係made in japan,
仲要平過其他日本牌子幾十蚊,
仲成日再做8折!
BB用品又平過一田好多,款又多
BB衫同大人衫/內衣褲都係又平又舒服
超市就唔係間間啲野靚
黃埔同太古好似ok啲

行Donki就係想發掘下
有冇新奇野/新產品,
不過通常都好多餘
所以成日行但少幫襯
真係唔明香港donki 有咩好行
以前去日本donki 貪佢賣好多日本零食同啲大牌子衫褲

屌 香港個間兩樣都冇 想搵件dickies T 都冇
小西灣同山頂果間應該就開
Aeon 有自助收銀機已經大勝
Donki 比錢條隊太長
有d分店入去混吉唔買野的話 走番出黎都唔易
劣幣驅逐良幣
donki 大戰Aeon
Donki大勢已去 開始過氣了
好似剩係租下層?
淘淘啲日本膠箱仲貴喎
例如Iris膠箱(有啲仲唔係日本制)
我有睇過 先至覺得aeon好撚平
覺得好多商店都等梗大圍個新商場
即係個新商場一日未搞店
沙田都唔駛旨意有
On9仔
明明日本donki賣中下價貨 嚟到香港就賣到貴一貴 日本人都睇到wawa聲
仲要啲貨又唔係真係咁啱香港人
本身去日本點都會抽時間行donki 香港舖最多入去買下杯麵壽司
連住黨鐵站出口
即係成個黃埔都唔就腳

呢個場本身已經係黃埔最多鋪行
U記h&m pull&bear 運動家 以前仲有ice fire
黃埔商場分得太散
又唔似大埔超級城有天橋連接
同埋黨鐵係總站,好少人會專登入去
有咗黨鐵反而令人口外流,人流仲少咗
因為無錢
日日都去日本咩
而家無得去日本旅行
個個思鄉病發作
行donki慰藉心靈啫
真係唔覺得有乜咁吸引
過左熱潮D野太貴無人買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞