湯家驊:咩係衰十一?

32 回覆
9 Like 0 Dislike

轉軚本非稀奇事,但「湯家驊式迴旋」,則不太尋常。他已進入「人鬼如何兩不分」的化境。例子如下:

《一國兩制白皮書》衝擊司法獨立,惹來 1,800名法律黑衣人上街抗議,人人義憤填膺。身為大律師公會前主席的湯家驊另有高見:「睇《白皮書》唔可以以偏概全。佢嘅訊息好簡單:中央收番香港,係咪有主權先?講呢樣嘢,係無可厚非。」他最初推說要見客,可能分身乏術。但最後還是在遊行隊伍中出現。

今年佛誕,湯家驊舉辦政改論壇,中共護法饒戈平專程南下,拋出篩選方案,惹來場內廿多人發難。湯斥之為「暴民政治」,並向北大人鄭重道歉,阿彌陀佛。「佢哋衝咗上來,謝偉俊最無辜,啲嘢被人掃晒落地。如果咁都唔算暴力,我嘅水平同你唔同囉。」一時弄不清誰是雞蛋,誰是高牆。但講到特首選舉,他又義正詞嚴:「如果有篩選,我一定唔會贊成。你諗都唔好諗我呢一票!」

近日泛民罕有大團結,向東北發展計劃說不。湯家驊沒有走上主席台起哄,留在座位乖乖㩒掣,投下反對票:「議會工作對我來講,已經冇乜意義,開親會就拉布。瑪麗重建講咗十年,都唔知幾時先過到。」他對「暴力」的尺度,比吳亮星更嚴謹。但眼見泛民議員被抬走、強行表決等議會暴力,卻沒有仗義執言。

陰陽怪氣背後,有何動機?記者探案,方法貧乏,在 wisenews輸入「湯家驊」,得來大量食譜,皆因「湯渣」也一併自動搜尋;轉向 Google,緊隨「湯家驊」的,竟是「衰十一」。湯大狀不解,問:「咩叫衰十一?」得知答案後,他一臉不屑,繼而靜默。有傳他被掌握了黑材料,故言論受制於人,他否認:「有人抹黑我。」

http://hk.next.nextmedia.com/article/1269/17307909
作為大狀話唔知咩係衰十一,擺明身有屎
問下係西環既支聯辦咪知囉

呢幅圖好有潛質

待我就為你哋唱支歌啦 有一個大漢叫十一哥
咁當年係邊個仆街淚灑雪廠街
唔知

淚灑唔係重點
重點係賣屎忽比共產黨, 出賣香港

淚灑唔係重點
重點係賣屎忽比共產黨, 出賣香港

唔賣就自己身敗名裂
佢呢d撚樣梗係老閪都賣啦
扮傻
閃咭藏西環,淚灑雪廠街
律師

連 衰11 都唔知

繼而靜默
雪..
竟然唔知

欲蓋彌彰
❄️🚦🛣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞