大學 大專 冗員討論區 (20)

1001 回覆
9 Like 1 Dislike
唔好諗太多,同私人公司比係冇福利,冇花紅、冇雙糧、茶水間仲可能冇咖啡
爬左下文,發覺好多人有好多錯誤既幻想同期望。

入得大專/大學做。就係貪佢夠穩定,除非真係d temp位,正常都唔會炒人同唔續約(你個人本身on9另計)。福利待遇就比上不足,比下有餘(濕9港資做到經理級都可能得12日al,大專ea閒閒地都14甚至18日)。至於加人工/升職個d,你當一般公司咁啦,睇下有無位/你工作表現/有無budget,唔洗再係咁問問問…

至於interview完幾耐收到通知個d問題仲攪笑。院校唔同。post唔同,負責人唔同,個位等唔等人用又唔同,邊有得一概而論。即日收通知亦唔代表個位係伏,可能只係咁岩工作性質需要等人用,兩個禮拜後收通知亦可能只係代表你原本係second choice, first choice搞完一輪最後無黎咪搵你囉…總括然而,無得一概而論…

同埋邊d位有無伏亦係有d多餘,每個人對伏既定義都唔同,性格/人際關係技巧/接受程度又唔同,我覺得伏,但係可能你覺得好正。講真,你做伏位可能代表你有好多發揮機會,容易升職加人工,你想發展既,咪岩哂囉!

最後,亦都唔使聽人講咩出面啲人唔認你院校經驗。大專/大學supposed係比較嚴謹同專業嘅機構,出面d雇主絕對會appreciate。不過!!!正常情況之下,除非你想轉做政府或者其他半公營機構(呢d機構更加認可大專/大學經驗啦),相信你好難喺出面搵到人工唔錯既admin工。
真係好認同。

仲有已經連穩定都冇埋,成大堆funding 位,funding話斷就斷,癲到成個centre 用funding開都有,過幾年就個centre 消失。就算唔係funding而家收生只會越黎越少,啲系又改黎改去, department 要重組真係見多左好多。而家仲傳連跳point都會消失,以後想加薪只有轉工。

至於福利既話做過商廈啲私人公司就唔好想像太多,好多廁所冇冷氣、茶水間冇茶水架,唔好諗乜野咖啡機,除時茶包都要自備。乜鬼雙糧花紅乜都冇,只有12個月糧。除非你好鐘意睇書同做運動,做大學少有福利就係跟個圖書館同運動場囉,不過你要放工時間先用到。

另外迫針個啲當然係有齊晒啦,唔好ff。ot冇補水,14-18日假聽落好開心,但事實都係你阿頭如何你的生活必如何,阿頭唔批假或阿頭嘈你請得多假都好常見。
同事都真係建議你小心啲.......

最後,醒多招比大家!

以院校純admin工黎計,最適合咩人做呢?就係本身自己大學讀乞食科既。如果你本身係專科出身,勸你地唔好做院校admin,因為你好易會同你身邊既同學比較,點解人哋搵咁多,你搵咁少。好快就怨呢怨路。

相反。如果你係垃圾科出身,你好容易會感恩自己既career path揀得算幾好。身邊d同學除左做垃圾sales之外,大部份你都比下有餘。

認同/認為覺得有用既就比個like你地既like係我繼續出文既原動力
好難唔認同。返過私人大公司甲級商廈都唔建議,福利絕對冇咁好,環境絕對冇咁靚,由廁所去到走廊去到茶水間你見到應都會嚇親(返校長個層就除外啦,同校長同層係最華麗)

但返開垃圾工廈真係可以諗下,環境絕對好啲。
真。等於你住緊劏房,梗係覺得公屋好正。

你住緊千尺私人樓,就唔好咁虛偽嚟問公屋好唔好住。
補充,唔好以為18日假好開心,有阿頭唔批,之後啲假要forfeit.ot一樣,個個部門唔同做法,有啲無得補,有啲有得計鐘,但都要放到至得。

人工唔加,十二個月糧
身邊做私人公司,大部份都好過大專
有醫療嗰啲。

連穩定性,較輕鬆,壓力較細都無埋
加埋人口結構,第時唔使咁多大專
政府同私人公司都好過大專
我識幾個非三大乞食科,做私人公司,搵得多過三大乞食科做緊eo,英文又好過非三大嘅。

叫三大畢業生情何以堪。
放假問題,我相信係私人公司都會出現,可能仲嚴重(比如規定你一定要連住新年放)

邊間大專/大學無醫療?(temp位funding位?)

最後個點我覺得可以樂觀d,因為會有大量內地人才來港補位
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞