去意大利唔見咗護照可以點

66 回覆
5 Like 1 Dislike
好撚蠢
BNO咪輕輕鬆鬆囉

有先得架

如果有齊兩本
唔見左入境果本

用另一本出境得唔得
(雖然我覺得唔得)

有晒兩本 有咩事都搵英領事搞啦
睇到visa笑左
中國旅行證
中國旅行證

應該影本中國旅行證post上fb ig
咁特別
呃like一流
中國旅行證

咁特別
呃like一流

呢本野? 會比人笑係大陸喱多D喎
點情況下俾人偷左?
中國旅行證

咁特別
呃like一流

支那豬

利申: 一早叫人續 bno passport
自己BC
中國旅行證

咁特別
呃like一流

支那豬

利申: 一早叫人續 bno passport
自己BC

我諗呢本可以呃like 多D
我想問你有冇拎過bno?有嘅話嘗試去英國領事館申請簽發緊急護照。

英國領事館出比你嘅緊急護照世界各地好多國家都接受。

你就算去到中國領事館,都係出本「中國旅行證」比你,你係唔會有臨時中國護照,因為你唔係大陸人。

而無論係「中國旅行證」或者「臨時中國護照」都好,絕大多數國家都唔承認有效入境,所以只係for你離開意大利返回中國澳門香港,你係用唔到佢入其他國家。如果你搭火車過法國,冇人查到當然冇問題。若然抽查查到你冇證件,得本冇用嘅中國證件同意大利報案紙,咁你嘅罪名就係非法入境,因為你本身係唔entitle入境法國,故此中國領事館都幫唔到你。

正確做法係:
1. 如果本身有拎過bno,去英國領事申請本緊急英國護照,然後可以過法國。

2. 冇BNO的話去中國領事館拎本中國旅行證,然後去法國領事館申請簽證(即係英文嘅visa),咁樣過法國你就係完全合法。
1. 意大利報失,梗係去駐意大利領事/大使館,駐法國領事/大使館見到意大利報案紙未必肯受理。況且途中被人查,分分鐘要返轉頭仲浪費時間。果度唔係便利店,唔係你話果間就腳就可以去果間。
2. 如果你張香港身份證仲跟身的話,領事/大使館應該可以發旅行證俾你,否則你只會得一張A4紙證明你身份,咁你就邊度都唔駛去,可以返香港。
3. 攞到旅行證,就係你唯一外國身份證明。你話你去法國讀書一個月,應該都無問題,毋需要再辦咩簽證,總之你留係神根一日,你要保存你本旅行證+報案紙。
4. 記著其間你唔可以離開神根,一離開就入唔返去(唔好貪得意走去英國愛爾蘭玩幾日)。因為你本旅行證再入返神根係要簽證。
1. 先係米蘭報警
2. 再去中國領使館拎臨時中國既passport
3. 我建議你唔同去法國住,先等到係米蘭搞好左 step1 and 2先,拎到之後有機會要你直接返港
4. 唔知你之後會唔會有其他國家既行程,有既話中國護照係歐洲係要 visa的,所以你要去返係米蘭既法國領使館(如果你下站係法國)搞返個 visa,呢part唔保證批,祝你好運
5. 或者可以試下係意大利搞返神根visa,應該都可以繼續行程
good luck~

1我做咗
2我未做到住
想請問咩係visa

你都係叫警察直接送你返嚟啦

特區護照唔係免簽咩,臨時passport無特區護照version?

你係去左中國領使館拎中華人民共和國既臨時護照,唔係拎返特區護照,所以係歐洲如果要繼續行程就要去該國大使館整返個visa(即簽證 :0) 要幾十歐),一係你就返香港,如果唔想煩

唔用BNO 抵死
1. 先係米蘭報警
3. 我建議你唔同去法國住,先等到係米蘭搞好左 step1 and 2先,拎到之後有機會要你直接返港
4. 唔知你之後會唔會有其他國家既行程,有既話中國護照係歐洲係要 visa的,所以你要去返係米蘭既法國領使館(如果你下站係法國)搞返個 visa,呢part唔保證批,祝你好運
5. 或者可以試下係意大利搞返神根visa,應該都可以繼續行程
good luck~

1我做咗
2我未做到住
想請問咩係visa

特區護照唔係免簽咩,臨時passport無特區護照version?

臨時pp 係中國pp 而唔係hksar pp 所以你冇得去第二度,返香港啦

共享中國人榮耀
1. 先係米蘭報警
good luck~

1我做咗
2我未做到住
想請問咩係visa

笑左出聲
1. 先係米蘭報警
good luck~

1我做咗
2我未做到住
想請問咩係visa

笑左出聲

寄倉算啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞