去意大利唔見咗護照可以點

66 回覆
5 Like 1 Dislike
宜家我個情況係原本我聽日會離開意大利,跟住之後去法國讀書一個月 。
大家認為:
1)留喺意大利等搞埋啲嘢再去法國
2)直接去法國領事館搞
3)係米蘭搞完passport番香港再搭飛機入法國境(因為樓上有人講「臨時護照」正係for出境
唔該曬大家
唔好嫌我太蠢
1. 先係米蘭報警
2. 再去中國領使館拎臨時中國既passport
3. 我建議你唔同去法國住,先等到係米蘭搞好左 step1 and 2先,拎到之後有機會要你直接返港
4. 唔知你之後會唔會有其他國家既行程,有既話中國護照係歐洲係要 visa的,所以你要去返係米蘭既法國領使館(如果你下站係法國)搞返個 visa,呢part唔保證批,祝你好運
5. 或者可以試下係意大利搞返神根visa,應該都可以繼續行程
good luck~

1我做咗
2我未做到住
想請問咩係visa

咁嘅人都可以去歐洲

要係個度整張信用卡 等人地覺得你有足夠逗留嘅資金先得
你而家點都無得經空路離開米蘭住架喇因爲你無左個身分證明文件。唯一可以做既野就係等到中國大使館開,再搞個叫旅行證既物體。呢個要等到禮拜一喇應該。你而家有無人同你一齊呀?搵定今晚住宿咁。同埋通知左香港入境處未?搵人幫你打去1868。

利申我前排係歐洲唔見完護照,而家仲係歐洲未離開,有咩要再幫手就留低telegram再慢慢講
[/quote]
咁嘅人都可以去歐洲

要係個度整張信用卡 等人地覺得你有足夠逗留嘅資金先得[/quote]
唔該曬你呀
宜家我個情況係原本我聽日會離開意大利,跟住之後去法國讀書一個月 。
大家認為:
2)直接去法國領事館搞
3)係米蘭搞完passport番香港再搭飛機入法國境(因為樓上有人講「臨時護照」正係for出境
唔該曬大家
唔好嫌我太蠢

你幾時入學?證明呢?
有既話拎住本temp去法國領事館搞,兩日左右有。本temp有半年,夠你返到黎
中國領事一定叫你要返香港先,係香港搞返本特區先走。唔洗理佢,采佢都on99,除非法國話唔比你去

利申:試過,拎本temp去到英國讀
你而家點都無得經空路離開米蘭住架喇因爲你無左個身分證明文件。唯一可以做既野就係等到中國大使館開,再搞個叫旅行證既物體。呢個要等到禮拜一喇應該。你而家有無人同你一齊呀?搵定今晚住宿咁。同埋通知左香港入境處未?搵人幫你打去1868。

利申我前排係歐洲唔見完護照,而家仲係歐洲未離開,有咩要再幫手就留低telegram再慢慢講

@lymily

巴打仲未走到?1868無撚用,完全幫唔到手,都係叫我去揾當地大事館
係意大利去其他申根國唔使check護照,巴打可以考慮下去到法國再整
利申:意大利去法國再去瑞士再翻意大利都無check過護照
大家認為:
2)直接去法國領事館搞
唔該曬大家
唔好嫌我太蠢

就算你返到香港,你都係要申請返護照先可以再飛喎?唔係好明你既第三點?

其實,你冇證件,走去第二個國家點都係唔好。雖然歐盟既關係你可以係歐盟國家自由出入,但係你一日未搞返個證,一日都係好麻煩。你住既地方可能要你出示證件。你讀書既地方又可能有同樣要求。點都係儘快搞返個官方發既證件好d...
係意大利去其他申根國唔使check護照,巴打可以考慮下去到法國再整

但佢入學喎,學校要check嫁喎
無護照唔讀得書,唔理你只係唔見左定點

試過係由荷蘭到比利時既火車上比人check passport

佢可以聽日去到法國再整啊 無謂嘥左張機票啦

試過係由荷蘭到比利時既火車上比人check passport

巴打仲未走到?1868無撚用,完全幫唔到手,都係叫我去揾當地大事館

唔係未走到 係我本身係第個國家exchange 所以留一番去先 就走架喇都
Sorry各位 我補充返我原本諗住搭火車喺意大利去法國

佢可以聽日去到法國再整啊 無謂嘥左張機票啦

比人查到事少,警察查到你即刻變左非法入境者,扣返你一日半日就無謂
去其他神根國都唔會check
但法國成日恐襲應該會check得嚴d?
去左十幾國 凈係係挪威同里加出要check我passport 火車正常你上車前會check 冇就應該唔洗
好撚蠢
BNO咪輕輕鬆鬆囉
好撚蠢
BNO咪輕輕鬆鬆囉

有先得架
你響歐洲等十年都唔會等到你本特區護照
好撚蠢
BNO咪輕輕鬆鬆囉

有先得架

如果有齊兩本
唔見左入境果本

用另一本出境得唔得
(雖然我覺得唔得)
好撚蠢
BNO咪輕輕鬆鬆囉

有先得架

如果有齊兩本
唔見左入境果本

用另一本出境得唔得
(雖然我覺得唔得)

你帶兩張八達通一張入一張出得唔得
好撚蠢
BNO咪輕輕鬆鬆囉

有先得架

如果有齊兩本
唔見左入境果本

用另一本出境得唔得
(雖然我覺得唔得)

入閘個陣拍曬兩張得唔得
好撚蠢
BNO咪輕輕鬆鬆囉

有先得架

如果有齊兩本
唔見左入境果本

用另一本出境得唔得
(雖然我覺得唔得)

入閘個陣拍曬兩張得唔得

同職員講出唔到閘
佢會當機器問題同你整
好撚蠢
BNO咪輕輕鬆鬆囉

有先得架

如果有齊兩本
唔見左入境果本

用另一本出境得唔得
(雖然我覺得唔得)

入閘個陣拍曬兩張得唔得

同職員講出唔到閘
佢會當機器問題同你整

入境會當你失蹤同黑工,你簽證過曬無出境紀錄,以後都唔使入佢境
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞