2022失業救濟金/失業貸款討論post

331 回覆
10 Like 3 Dislike
唔洗
乜都唔睇
有失業證明就得
Full time唔知
我都係返下炒散冇mpf個啲
咁又唔同,你無,但你公司都要幫你供咖喎
你話一日就未開得切file
唔係
政府百份百擔保 銀行
銀行借俾 失業人仕咩?
要蒲頭咩?
明明係學校替工 最後一期供款係12月
但個老細無終止到個強積金
但我都唔係佢既員工點算😭
點會2月20

申請完果一日 前30日都得
破產申唔申請到?
政府會審視申請人的強積金戶口或市民須提交收入及失業證明等資料,若申請人欠缺相關證明,可經申述書提供原因,當局會就申述書內容從寬處理。

何珮玲:「我們不是想為難他,正正申述書幫申請人若他找不到證明,希望大家理解。另一邊,我們是用公帑,需要做一些審查不是說要『鑽得很深』。」

她提醒市民若因為轉工或主動離職等原因失業,未必符合資格,但可嘗試申請及必須於申述書列明詳細情況。兩間受委託的非政府機構會獨立處理每宗申請。

政府原本預計30億元的臨時失業援助金,能協助約30萬人。當局強調,即使最後接獲逾30萬宗申請,只要符合資格都會處理,並會用第六輪防疫抗疫基金的應急費用。

主戶辭職可以申請 ,但由外判公司審批
係呀,根據申請時日子前30日要無工開
救濟金合條件得

貸款唔得
咪又係PWC同HKT囉
約三十萬人
頭兩日已經過十萬人申請
超過30萬人未
你返現金糧 同 私人戶fps 過數都唔會check 到
翻地盤有mpf有boss,咁算係自由工作者定pt
證明文件可以自己寫紙之後印個公司印咁得唔得?證明文件係點樣?求解答
阿爸唔識呢d,我又唔識呢d
想問下如果間公司係月尾出糧(冇供mpf)
咁我2月28號last day
但係今個月月尾會出返上個月嘅糧嘅話咁我可唔可以四月頭申請?
因為咁樣都係計30日冇返工但係我又驚佢check到我銀行出糧會唔批
試左先啦最多咪唔批驚撚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞