linksys 定係asus router好用?

85 回覆
13 Like 3 Dislike
願聞其長
明明睇落啲spec差唔多,processor勁啲?
lm學嘢
Linksys wifi 5 ac 是但一隻都夠啦300ft
$500 買是但一隻
Linksys 好快收皮
Linksys router 你求其google下都搵到好多負評
另外firmware寫得好真係最緊要
我幾年前買落用緊嘅Netgear r7000
原廠firmware每次出更新完都有bug(訊號差/斷線問題)
改刷asus merlin firmware黎用之後wifi冇斷過線
一直以嚟都用緊ASUS嘅Router。兩個月前轉咗用ASUS AX-86U好穩定。

速度其實同價位個個都差唔多,問題係Firmware嘅穩定性好緊要,係令到你Router信號/長時間穩作穩唔穩定嘅關鍵。唔穩定嘅網路足以令到你燥到抌爛個Router。

另外就係有得揀Wi-Fi 6就盡量揀,雖然大部分人屋企都係得500-1000M嘅頻寬,就算由AC換做AX喺速度上可能感受唔大,但係延遲同埋負載量(特別屋企多Devices)就好撚大分別(我覺得),Wi-Fi 6呢樣嘢係屌打緊Wi-Fi 5。
成日下載嘢/睇4K片大流量嘅話Wi-Fi 6嘅速度就比較有明顯優勢,但普通睇下Youtube (1080P)、上下網、普通打下機等等日常使用就其實我覺得冇乜分別。
覆唔覆蓋到全屋?有冇用aimesh?
屋企七百零呎,冇用Mesh Setting。個Router擺喺廳(電視機嗰啲位),5 GHz尾房信號開始跌一格(但未叫用唔到),但2.4 GHz就全屋收爆格。
想行wifi5, 500蚊去carousell 收隻R7800
買過兩隻過千元嘅linksys wifi router,用咗幾個月後ipad iphone睇viutv youtube twitch會斷wifi,上年換咗隻netgelar後就無再斷wifi了
年零前amazon買咗部MR9600打穿成個單位
近就5Ghz, 遠2.4
初期成日冇Wifi signal,著紅燈,固網ok
搞極d setting都幾個星期斷一次,有時連固網都斷埋
要成部機熄機再過,troubleshoot咗幾個月,等佢有新firmware update之後就少咗斷。

不過呢半年就冇乜斷過,即使斷咗過三十秒就連得番Router

唔知關唔關網上爬事,自己都唔敢建議linksys
我敢講上網速度慢/成日斷線 絕大部分原因都係用支牌乜乜link/垃圾router(包括linksys)
firmware寫得衰搞到斷線
hardware幾勁都冇用
利申用netgear都要刷asus firmware(netgear stock firmware廢)
如果之後換ax router我會買返asus
我反而asus merlin 斷線 刷返原廠無事
原廠firmware我好耐冇用過
可能而家個version fix咗掛
買左asus ax55
屋企用1000M,用電腦駁lan線試都有900幾
但係連左wifi得咁少?
不嬲wifi都唔攞唔盡
另外都要睇WiFi receiver嘅能力
唔好期望好過lan
正常啦 你電話有冇支援wifi 6先
咁少?我用linksys velop ac3900,hkbn 500M都495Mbps喎
你個mesh wifi 成千幾蚊
如果行唔到4xxmbps就真係垃圾喇
睇嚟你附近冇咩干擾
我屋企用AC2200 得200-300Mbps,用AX1800 先有 400-500Mbps
屋企人屋企同一部機(AC2200)上到 500-600Mbps
開scanner掃我屋企有多一倍SSID
其實係由三隻ac1300 合埋一套ac3900 mesh,一隻ac1300只係五百幾銀
紅米/華為好用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞