計劃進修PhD/Research討論區(26) Psychologists watch what they do

1001 回覆
11 Like 2 Dislike
係某個post 見到有條中文撚話數學對商科同其他科無用
真係笑而不語
佢對數學既理解停留係用黎梯形面積

商科撚表示笑而不語

真係笑而不語

商科撚表示笑而不語

真係笑而不語

商科撚表示笑而不語

不如同佢講係英文書黎
真係笑而不語

包埋其他科嘅話即係對任何科冇用?

華生
真係笑而不語

商科撚表示笑而不語

真係笑而不語

華生

肯肯定就係成日開埋'log同我出黎做野有咩關係'果d post既人
真係笑而不語

華生

肯肯定就係成日開埋'log同我出黎做野有咩關係'果d post既人

出黎做文員仔好似得番中英文有用
真係笑而不語

華生

個post啲人話中文都冇用
咁多位巴打你好
細佬我係香港讀緊engine year2
讀讀下發覺自己興趣係econ到
但而家想轉科都太遲
想問下
我拎ug engine去外國讀econ taught master
之後再轉mphil會唔會好難?
可惜我自己ug engine gpa唔高,得2.8x
我會盡力拉番上3

最後想問下
我google過美國D大學
佢地econ好少開taught master 多數直入PhD
得番澳洲同英國有開taught master for econ
大家覺得澳洲定英國既econ好?

Yr2發現已經好早 可以試下take多d econ course?
有咁上下數底轉econ應該唔算難?
等econ巴打們再解答

直接轉系或者double major得唔得?

轉系x2
btw 你睇多啲econ先, 你興趣係邊度黎?
year 2頂多intro or intermediate micro/macro;
咪一陣轉左又中伏

Take埋basic/advanced econometrics
Btw就算你轉唔轉field, 你都要追番gpa >3

Engine 撚d數學讀得好轉econ無難度
大把數撚只take 過micro + macro 都讀到Econ phd
同埋你yr2跟本大把時間
(好似係,等呢度既Econ phd 講多d )

數底好入係冇問題
出就需要培養好的econ sense
入到去當數讀咁就無謂啦

我自己讀緊細電
細電本身都多數讀
engine maths 讀過single and multivariable calculus, linear algebra, vector calculus, probab and stat 加好少好少既random process. 仲有識少少signal 果D數 FT,LT果D
我自己ECON得DSE底
入去因為大學爆credits咁濟
無乜時間take econ d courses
睇下黎緊應該可以take 1-2 courses

不過反而想知
econ黎講
美國top tier既grad school 我咁垃圾既成績就唔洗諗
咁美國既2線U同英國,澳洲2線U點選擇?

另外,巴打覺得讀一年taught master 再去research果邊
定直接報research stream?
是關我睇過econ黎講 美國無乜U offer taught master 多數直接PhD ,讀唔掂先比番個reserach master個名比你
英澳就多taught master,entry requirement 都無咁高

我自己鍾意marcoecon果邊

你不如衝高數同econ成績
一開始就考慮2線 仲要澳洲
你之後個initial condition就係咁先

多謝巴打
我會努力讀好個gpa
但想問美國econ grad school 有邊間2線U 收得低?
真係笑而不語

華生

個考核機制on9姐

過左骨咪算

轉系x2
btw 你睇多啲econ先, 你興趣係邊度黎?
year 2頂多intro or intermediate micro/macro;
咪一陣轉左又中伏

Take埋basic/advanced econometrics
Btw就算你轉唔轉field, 你都要追番gpa >3

Engine 撚d數學讀得好轉econ無難度
大把數撚只take 過micro + macro 都讀到Econ phd
同埋你yr2跟本大把時間
(好似係,等呢度既Econ phd 講多d )

數底好入係冇問題
出就需要培養好的econ sense
入到去當數讀咁就無謂啦

我自己讀緊細電
細電本身都多數讀
engine maths 讀過single and multivariable calculus, linear algebra, vector calculus, probab and stat 加好少好少既random process. 仲有識少少signal 果D數 FT,LT果D
我自己ECON得DSE底
入去因為大學爆credits咁濟
無乜時間take econ d courses
睇下黎緊應該可以take 1-2 courses

不過反而想知
econ黎講
美國top tier既grad school 我咁垃圾既成績就唔洗諗
咁美國既2線U同英國,澳洲2線U點選擇?

另外,巴打覺得讀一年taught master 再去research果邊
定直接報research stream?
是關我睇過econ黎講 美國無乜U offer taught master 多數直接PhD ,讀唔掂先比番個reserach master個名比你
英澳就多taught master,entry requirement 都無咁高

我自己鍾意marcoecon果邊

你不如衝高數同econ成績
一開始就考慮2線 仲要澳洲
你之後個initial condition就係咁先

多謝巴打
我會努力讀好個gpa
但想問美國econ grad school 有邊間2線U 收得低?

George mason
真係笑而不語

商科撚表示笑而不語

真係笑而不語

華生

真係笑而不語

商科撚表示笑而不語

真係笑而不語

商科撚表示笑而不語

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞