其實藍屍憑咩覺得美國要妒忌中國

58 回覆
88 Like 2 Dislike
所以打仗就會顯功架
俄佬依仗 比世界睇到北約無能既同時 又睇到極權方針唔work 因為極權永遠唔能夠令人萬眾一心
似啲自卑毒撚成日吹噓自己嘅特殊知識
真正有料嘅人,唔會不斷自我吹噓,而係不斷反省自己
例如美國人成日唱衰自己國家,挑剔自己國家嘅問題
支那用黎攻擊美國嘅材料,多數都係美國人自己爆出黎
藍屍永遠睇唔到 不斷話美國點點點既同時 其實中國仲劣

諗住封鎖消息 就冇人知
依個就係中國一直既統戰失敗

唔識虛心去學

老實講 支那人唔係蠢 但佢地既知識用係殘害自己既地方
咁簡單 睇得多tvb 果啲節目

覺得中國好進步發展得好好 咪夜郎自大
講到美國人自己唔知咁樣

至少人地係自己國家睇到自己國家既慘況

中國只會睇到自己地方既所謂 (好)

美國咁好 點解唔移民呀?

真係移佢老臭閪咩 想自己地方變好既反而要移民
Tvb真係罪大惡極

日日講到俄佬入侵係情有可原咁

早排先聽到係到播烏克蘭有納稅主義

一人一票既納稅主義
而家支那其實比起越南同印度生產成本要高好多
越黎越多公司都搬去第度生產
咁仲唔吹美國佬還錢 仲等咩

共產黨有得割 一早割左喇 有得出既招 一早出曬喇
中國有5G
藍屍覺得乜都qr化用手機搞掂就等於先進㗎
佢地會話美國仲用現金好落後,無高鐵(人地搭飛機),少高樓大廈,一街乞衣,地鐵唔得(人地揸車)
都要啲人蠢既 講緊既蠢唔一定係收入 係接收資訊既主動性
要幾咁痴線先可以合理化入侵行為

邊個撐俄佬 一定唔會係好人
人地好多保留傳統既原因係尊重私隱

投票為例 一定要用手劃 一人一票咁劃 原因就係紙筆比起電腦更難出千

講到所有野數碼化就係進步
果陣岩岩有中港磨擦都係話香港人唔抵得大陸人有錢
我估佢哋覺得中國人口10幾億好勁掛

有次被呢啲人問英國有幾多人口 我答6千幾萬人 嘩 佢即刻好似食咗藥 好雀躍咁講 '車 都無我哋中國10分1' 人口多都可以咁9咁興奮
藍屍可以喺cctvb開套劇叫做「稻草人生」
因為諗唔到籍口人哋點解憎中国人,就話人妒忌你有意,唔抵得中国強大云云
首先美國佬好窮咩? 第二其實中国向世界輸出過咩實力? 究竟邊忽強大,最叻都係打壓自己人民
因為好多人入到去搵到錢
是旦買塊地買間屋就執到錢(幾廿年既充公,爛尾新聞多如牛毛都當睇唔到)
開個淘寶就養到全家(呢點駁唔到)
支那貨夠平(佢地都知垃圾但照用)
城市個殼呃到佢地(成日水浸又睇唔到)
多野食又平又大份(重油重味精食垃圾唔講)

細個既大支那教育
同埋見乜都電子搞掂就覺得好先進
班人就以為支那好好住好撚正
有個經典笑話:

美國做到嘅嘢,中國都做到
1. 中國人同美國人一樣可以鬧美國
2. 中國富豪同美國富豪一樣將啲錢擺喺美國
3. 中國高官同美國高官嘅仔女一樣係美國讀書
好似連登啲毒撚咁
肥毒柒就笑人做gym操到大大舊身型唔靚
窮撚見人食貴野去五星staycation 就話依啲係商家佬搵笨柒
手都未拖過既就笑啲女有幾柒 係雞係公廁
紙筆咪一樣大把偽做票

不過支那電子支付可以推得咁快主要係個個人都信唔過現金
加上平台燒錢出好多優惠引佢地用
又安全過擺銀行
同埋佢地普通人好難批到信用卡
所以先咁多電子平台出現

自己用過啲電子銀包都覺得勁煩
又要login又要驗証
拎張visa master出黎拍一下就搞掂
因為美國成日都比人老屈
有咩問題都一定係美國佬
1,2次就話覺得係啫
次次都咁講
信個啲都無撚得救啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞