禮貌回應大陸人對香港人的憤怒

283 回覆
588 Like 292 Dislike
記者:國內同胞仇恨香港人,中方對此有何回應?

趙立堅:對於國內同胞仇恨香港人的行為,我的回答是:對於國內同胞干涉中國內政、損害中方利益的行徑,中方必將採取有力措施堅決反制。任何人都不要低估中方維護國家主權、安全、發展利益的堅定決心。在國際社會大家庭裡,中國始終維護和平,促進發展,堅守道義,同各國攜手構建人類命運共同體。國內同胞卻損人利己,唯我獨尊,背信棄義,在世界上大搞順我者昌,逆我者亡。國內同胞此次的貌似公允再次暴露出他們的是非不分和虛偽面目,他們的口頭正義也再次暴露出他們的雙重標準和別有用心。

希望國內同胞個別人士能以開放的心態和客觀公正的態度對待中國,不要無中生有。國內同胞這一惡劣行徑不僅損害中方利益,也會損害國內同胞自身的重要利益。國內同胞的圖謀註定失敗。我們要正告國內同胞,任何外國政府和勢力都無權干預中國內政。

中國政府和中國人民堅決反對國內同胞仇恨香港人的行為,中方已就此向國內同胞提出嚴正交涉和強烈抗議。國內同胞試圖挑撥中國共產黨和中國人民的關係,極其陰險。我們敦促國內同胞在中國問題上要謹言慎行,不要再發出錯誤信號,不要再挑撥慫恿,不要再幹涉中國內政。國內同胞仇恨香港人的舉動嚴重干涉了中國內政,嚴重違反國際法和國際關係基本準則,是赤裸裸的霸權行徑,中國政府和人民堅決反對。
佢哋揀選擇性相信,一有咩就瀨外國、瀨香港…. 同佢地咬根本㗰數據。

可防可控?真實數字同疫情消息咋!
樓主戇鳩?
同佢地講道理
弱撚智仲要打第一段唔知做乜撚
咁認真覆已經輸左
佢地純粹為屌而屌
鬼會睇你長篇大論咩
正評係俾馬 sir
腥港人
唔駛理班弱智啦
由得佢地嬲
開左關咪又係一車車落黎買野
邊個將d微博放晒上嚟
遲早連登變weibo#2
G持貼上去撚下狗

鍵盤戰士淨係識連登圍爐架咩?
五毛都識光臨hkg lihkg
點解撚返轉頭唔得?

五毛都唔係直接要lihkg全部人愛支那啦
玩批鬥分化都贏咗

同支那人講道理根本就係嘥氣
on9 冇中國 冇武漢肺炎啦
只有on9先會妄想自己可以置身事外全民清零。
今次又俾歐美拋離幾多年
其實每個post都回一句“李文亮警告過你們的了”就夠,我覺得好有禮貌
最好嬲撚到以後通咗關都唔好嚟
唔好嚟搶資源買名牌尻嗚
支持佢哋自己口中啲真国貨
高質
搵你出氣咋on9一知你係香港人一定抄你媽先啦如果你執意咁做你可以po上知乎,知乎既清醒人都唔少但明既人其實一早明咗,唔明,純粹係路過屌兩句嗰啲就當你唱歌/屌鳩你
有乜蠢過同生番講道理
佢哋係怕呢啲
講道理冇用
快啲切割香港岀中華人民共和國版圖之外
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞