想買部3D printer 有冇咩推薦?

49 回覆
0 Like 6 Dislike
想買部3D printer 玩3D打印figure
有冇邊款係好用同唔太貴?
應該自己砌定買組裝好既?
印SLA定PLA?
你印figure要表面靚,可能要用SLA技術既機.
但平既3D Printer都係FDM技術多.
https://www.prusa3d.com/page/basics-of-3d-printing-with-josef-prusa_490/
你可以睇下prusa既ebook,了解下你想要既係咩.
FDM 就 Prusa 部mini,其他都唔推薦
等得既就等佢部XL

mk3太舊,而家唔太建議
玩開blender想畫3D,print 拉打模型
有冇邊部3D printer比較合適?
建議ender3v2 全世界都用緊
如果係print模型,姐係要外觀靚.
建議買SLA 光固化3D printer啦.
我見youtube有介紹個台灣牌子phrozen.
價錢算平掛.你可以睇下.
https://wp.dot3dfactory.com/shop/brand-zh/phrozen_resin_zh/phrozen-resin3dprinter-phrozen_resin_zh/phrozen-sonic-mini-8k-%e6%a8%b9%e8%84%82-3d-%e6%89%93%e5%8d%b0%e6%a9%9f/
其他人講緊既ender係用FDM技術,比較著重物理性質,表面會無咁靚.
我都係上網睇,識少少分享下咋.如果有錯,請糾正.
答幾個問題再俾建議你
FDM / SLA?
你印figure 要幾大尺寸?
筆直幾多?
性價比高 抵玩
筆直3000樓下
普通出面街買個d figure玩具size
即手掌咁上下大既size
3D 打印係機貴定材料成本貴?
Sla 的話,
Phrozen sonic 4k mini,
唔介意大陸野就Anycubic Photon Mono 4k, 大少少就Mono X 4k

不過Sla一闊三大,
你想個workflow順暢舒適、成品有保證啲的話,最好買多部清洗固化機。
LM
用緊ender3v2 不錯
你印figure一定係光固化機
機一炮過俾,3-4000
材料錢有限,幾百蚊樽樹脂有排印

最貴係時間,你用blender畫完
淨係import model搞orientation落support都搞一輪
而且自建model一定會有fail print
Fail print又要鏟又要洗又要處理啲垃圾
就算successful print都要洗,照燈,清理

畫粒嘢出嚟印可能3個字畫完
Housekeeping就講緊半個鐘最少
SLA 放屋企就唔建議,除非你唔介意臭,同埋早死。 比錢人印仲平過你間唔中一兩件。
FDM 就可以放部係屋企旁身印下D 屋企小配件,平就ender 3 系列,一了百了就voron. 唔好再買Prusa i3.
呢部DLP黎
SLA同DLP係兩件事黎
DLP印完會有像素紋,但價錢相對平d
詳細可以睇呢條link
https://3dmart.com.tw/en/news/3d-printing-technology-comparison-sla-dlp

不過樓主如果整figure既話又想平平地,其實DLP都夠,不過要考慮係屋企有冇位放(要通風)
FDM就唔好諗啦,通常唔洗靚先用佢整figure既話真係搵自己黎搞
Ender 3 全世界都用,新手都係用返FDM. 易上手。

講真,機唔貴,兩千蚊,料唔貴,一舊水1kg, 可以print好多野。

但要學真係要花心機時間,唔係電腦printer, 㩒個制就print. 好多野要set. 要一段時間先上手。
穩陣既買返其他Ching講既phrozen啦
但係建議如果買既話買大部d
budget最好預五千幾買sonic might 4k(利申用緊
一開始如果貪平買細好快後悔
簡單d諗就係你print space越大,你一次印到既野就越多。
咁佢每層layer既時間固定既話你一齊過印會方便你自己好多。
細機個問題係你又要分件又要印幾轉
除非你印d野真係好細件無咩所謂啦。
買過三部+自己畫自己印既感想

比人印啦唔好搞咁多野
自己畫完比圖人印?
巴打用開邊個software畫?
印模式/精細野就水機
印結構野就fdm
你可以睇返我之前有個post
巴打blender 3d係咪自學好勁
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞