電影二選一:港產篇

513 回覆
28 Like 3 Dislike
其實咁樣都好,起碼而家中國電影CG係升咗一級,雖然同韓國英國等都仲好大段距離(都唔好講荷里活住),但起碼有個起步,都叫做可以出倒流浪地球呢種電影。

我都同意功夫成套戲係公整,一層一層咁上,但我覺得最後係因為佢係神雕俠侶個仔所以就唔駛點努力就去到最高點呢樣野就好反感
導火線啲旋風摔跤睇到我嘩嘩聲,真係好正
我上面對咗喋血雙雄
有低配版QT feel,估唔到火火有啲料
唔講唔覺
始終係兩個唔同年代

但佢哋都係響當時嘅香港做到最大嘅影響力

同時都影響佢哋之後十年嘅香港電影
好難揀,
但最終都係鼠胆,
有李連杰打鬥,張學友又搞笑。

逃學就搞笑,不過打鬥就一定冇李連杰咁好睇了。
我揀咗學校風雲,覺得三部曲入面最突出,好血淋淋同真實,冇其餘兩部咁英雄主義,正如吳宇森我覺得最好睇係喋血街頭
睇你跟感覺定質素去揀,憑感覺我好鍾意春光,質素就霸王高一班,我揀咗前者
係囉,我估,係估,
會唔會其實英雄本色太舊,
睇嘅人少啲,
而無間道又出名又好睇,
所以多咗人揀呢。

用心睇返英雄本色,
呢套真係港產神劇嚟。
可以
講期待我會揀丹麥浚龍,風格實在太正,港產片少見
最堅嘅港產片,響電影業最低迷時期,亦係香港最低潮時上映
2003年...

真係一個所有香港人都記得嘅年份
但寒戰輸硬,而喋血系列比起英雄本色又差咗啲咁
兩套都好睇 但王菲+梁朝偉太正
狗咬狗raw power強啲
智齒就較成熟啲
好難㨂呀
作為女人覺得女人有feel d
我唸周星馳係想透過場槍戰帶出一個問題俾我哋反思:演戲平時係冇人迫你去做,做唔倒咪NG,但如果係生死之際,你會點演?

但可能佢同李力持唸爆頭都唸唔倒點擺呢段戲落去,咪擺響最尾就算
人肉叉燒包講太多查案個班人的士判官睇到好辛苦有感情d
文青睇王家衛
MK仔睇葉念琛
我覺得導技嚟講喋血雙雄勁過英雄本色好多
從來藝術欣賞都係咁架啦,冇分好定唔好,係中你定唔中你啫
暗戰劉德華其實勁charm
唔係一味chok
後期風暴 拆彈 就真係chok
順流逆流跟本係武俠片嚟
寒戰我覺得係最後一套港產嘅blockbuster,亦都係幾新鮮嘅政治警匪片,可惜空有idea,個product麻麻,但已足夠帶起熱潮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞