電影二選一:港產篇

513 回覆
28 Like 3 Dislike
其實我覺得功夫係周星馳最masterpiece 同最公整嘅作品
唯一嘅缺點就係太多CG, 同埋引發咗十幾年大陸電影嘅假膠CG 風潮,好似自從功夫之後太太中國電影都好似功夫重功夫陣味係去到戰狼 果d 先行番寫實特效
好似上埋d 大學電影科嘅讀本
樓主 我提名 點五步 vs 逆流大叔
殺破狼出名啲 但係論打導火線世一
暴龍哥話係真事改編
好難揀不過槍火Iconic啲
我也可以愛國!
幻愛其實吹大左 一念無明有message好多
買兇到今日睇都新鮮
John wick 講嘅殺手都有日常生活,殺手地下界果樣野
買兇拍人廿年前已經做緊
最精彩係將呀葛同達ming 兩個專拍下把位嘅演員嚟演主角,又拍得自然
好多時呀葛拍主角, 用好重energy,但係個效果唔討好
達ming 就調番轉冇乜energy carry 唔到主角位
但係買兇兩個人真係拍得好自然,最神係呀葛同海報對話。
兩套都係有熱血主題曲沙燕之歌vs逆流之歌
王家欣好正

純愛feel
竟然係咁
我都覺得無間道好睇,而而家睇英雄本色,係會有好重粵語片陣味係度。
但無理由英雄本色會輸比無間道。
香港電影金像獎對於港產片定義係:
監製,導演,編劇,男主角,女主角 5人有之中有超過一半有香港身份證

霸王別姬好似只有張國榮同李碧華係香港人,李碧華只係原著但梗硬加佢入編劇,但其實都唔係好符合港產片定義。

另一套有爭議嘅係「少年的你」,只有監製導演係香港人,不過都可以代表香港入圍奧斯卡。
樓主mismatch
鎗火應該對PTU

神探對暗戰
毒戰完全唔夠level
如果門徒拍無間道真係揀死人
諗起果陣有線
成日將行運超人同嚦咕嚦咕放埋一齊播
呢個真係神match
逆流大叔

點五步
咁睇戲唔係淨係比有冇message
講劇本同視覺效果都係幻愛好d

不過都係我個人觀感啫
點會,英雄本色對無間道都輸成條街,門徒最多係好過旺角黑夜,呢套係俾連登啲門徒金句吹大咗
呢兩個太唔同了
電影感就前者 劇本同深度就後者
真 無間道根本港產片癲峯
好似有啲apple to orange嘅感覺
無間道 vs 寒戰
英雄本色 vs 喋血雙雄 / 喋血街頭
咁會合理啲
講得好
成套戲鋪排同幽默位高汁好多,笑位比例都拿捏得好,套戲唔係為左搞笑。睇返以前既片,好似吳宗憲咁講乜都要加笑點,應該少林足球開始先似佢想拍既野,但仲係好有舊片影子。不過都無話星爺自己想拍既野一定好過以前既笑片
我覺得輸成倍係因為霸王別姬難入口少少,舊少少,同埋無梁朝偉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞