我ex gf結左婚

158 回覆
39 Like 1180 Dislike
我地系2017年嘅4月27號系埋一起,但係2021年嘅2月23號分開。

個陣時我係紐西蘭讀書,而佢係溫哥華讀,時差有21個鐘,雖然21個鐘很長,但好在我們同樣都在白天。

我們各自忙碌著,很多年前我地就一直都有聯繫方式,但我們的關係也處於僅有的聯繫方式,某一天佢失戀了,佢男朋友系澳洲讀Master識左第二條女,一起來左紐西蘭玩,雖然佢男朋友無發ig,但女人的直覺是可怕的,發現左這件事。佢就send左幾張相黎,問我呢度系邊度啊,諸如此類的問題。我一一回答了她,佢答到“我就知道”,我知道佢失戀了。之後我地開始好多共同話題,去邊度玩啊,邊度食野啊,我仲同佢分享我今日返工洗左部拉利啊喂。每日我地傾左好耐,好耐。

2017年過年,我拿左我過年兜嘅利是,四五千蚊,洗左三千幾買左香港航空來回溫哥華機票去探佢,你無睇錯,真系三千幾蚊,我上到架飛機,電視都無部,僅有手機駁飛機WiFi睇飛機自帶嘅一D劇集。我一出閘,就見到佢系度等我,佢笑起身真系得意。佢系溫哥華揸部Mercedes GLC,我淨系我堂大佬結婚嘅時候坐過Benz,但我從來無揸過,揸過佢架車,都唔願得掂自己部Toyota。

我地由溫哥華Road Trip去到Quebec City,從太平洋到大西洋,一路上歡歡顛顛。我系Montreal同佢表白,我個晚輾轉難眠,佢日頭同我say yes。其實我係一個比較內向的人,很少主動同人交流,但我當其時心唸,得就得,唔得嘅話返到溫哥華就搭飛機返屋企啦,我差嘅唔係一個兩個朋友,我差嘅系佢。

期間佢黎左兩次紐西蘭搵我,佢黎之前我都好俾心機打工蓄錢,之後我帶佢周圍咁玩玩食食,平時自己好多唔捨得洗嘅錢都為她而付出,我很開心,佢都好開心。

兩年前佢係London讀Master,UCL嘅Urban Planning。佢讀書超叻,本身就係溫哥華UBC拎獎學金,後期佢考慮過去紐西蘭讀Master,但要兩年,佢想快D畢業就過左London了。因為佢,我Study break去左London陪左佢兩個月。

我都係第一次去英國,十一二月好凍啊,為左見佢,由奧克蘭飛11h到香港轉機,轉機等左半日,之後再飛London Gatwick,超過二十四小時,就係為左想見佢。

期間佢返左一轉屋企,原因系佢媽媽查出癌症末期。。。。但離學校考試又淨系得一兩個禮拜,佢都係返左屋企陪佢媽去左轉醫院,幾日後飛返英國。考完試後我地即刻訂機票飛香港了。

雖然系肺癌4a期,佢媽媽都現生活得很好。疫情爆發以來我都未出去繼續讀書,我一直留系屋企,日日照顧佢媽媽。

佢阿媽想食乜就出街去買,化療電療後佢好揀飮拾食,整日都想食埋d菜酸滷水之類嘅,整日都想飮可樂,但佢媽媽想食乜都盡量滿足佢啦。由於佢身體唔好,好多家務事我都幫佢地屋企人處理好,我Ex系獨生嘅,佢爸媽都上左年紀了,好多野都係我幫佢地跟。為左方便照顧佢媽媽,我同我Ex就住系佢屋企了。每日起身就要煮早餐,洗衫總之就好多野要做。

佢爸爸好忙嘅,想佢返公司幫手,我留系屋企繼續照顧佢媽媽,我都覺得無乜問題,但越覺得無問題,就真系會有問題。

一直到舊年嘅二月份,我同我Ex鬧交了,緣由系我淋花嘅時候,淋到花辦上,佢見到就話整日都做唔好。之後我一來火覺得委屈,幫你屋企做左咁多野,我無功勞都有苦勞啦,然之後佢話分手咯,佢都攰了。第二日佢就pack好晒我d野擺門口,就咁。我仲記得佢老豆同我講:“你上晝過來拿行李啦,下晝有個阿姨黎做野,見到唔好啊”。

二∅二一年二月份分手,分手前兩三個月我有性需求,佢都係直接話第二日要返工,佢好攰要訓推左我。

期間我都有日日Text佢,佢都話返咁工,一般都係夜晚先覆我信息,我系一間Cafe度撞過佢,佢同佢男同事打包咖啡返辦公室飮,打招呼時都係,你又系度嘅。

二∅二一年十一月,我見到佢ig post左求婚戒指,配左佢“I Do”。

二∅二二年二月,佢post左佢地影嘅相,就係我系Cafe度撞到嘅同事。

點講好咧,拍拖三四年,我無愧於你,我唔想留太多眼淚,你現已結婚作為人妻,祝你地幸福,再見了S。
系你老母呀
唔好笑
當免費雞就好
你乜唔係應該打「吾」好笑咩
唉,當唔到
比咗心力 又比咗錢

點算免費呢

或者免費先至係最貴
屌過人地老婆,仲想點
On9
時差21個鐘即係時差3個鐘
關你撚事咩, move on啦師主
淨睇時間系三個鐘,但慢差唔多整日
系你老母
走啦支那仔
合則來不合則去

感情唔講付唔付出,付出幾多

回憶是開心的,傷心的。精神自瀆用的,所以不要回憶太多,向前望,做下gym丫屌gym close左

或者你轉頭遇到個肯為你付出嘅人呢
可能無屌過呢
Move on 其實好難

睇得出你當佢係最重要嘅人 或者比你自己更重要
唉 人就係咁 話變就變

等時間沖淡一切啦 你要記得 人哋唔愛你啦
你又何必諗反以前、緬懷過去呢
巴打似免費工人多啲
tldr
出個咁嘅post有撚用咩
有冇閃卡、甜片呀?有就開心share
是但啦,人地都係執你二灘
佢老豆老母都仆街架喇,你做咁多野分手都唔幫口
你ex個名叫ass?
發撚乜野ig 邊到落黎
叫你ex嚟講講佢嘅版本先啦
系你老母呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞