好懷念以前既寶馬

281 回覆
604 Like 26 Dislike
3 5 8 真係幾正 好襟睇 入氣口又無裝假狗
大鼻窿 要M3 M4套大包圍配合 同埋要黑色橫間 普通4系銀色點點好核突
早幾年去德國一次過去哂BMW Audi Benz 同 Porsche 博物館
真係值得去哂咁多間車廠博物館參觀
間間都咁多野睇
BMW 仲有呢 D 經典靚車呀

邊個年代寶馬
個口好似恥笑咁

笑鳩死我
240i 對比218i/220i 已經係比較偏向F series design

如果真係要屌,個問題應該係車身size
同埋由FR 變左 4WD
我自己都揸緊E39 M5。E60 M5 係好唔同,再advance好多,不過唔係美國無棍波,得SMG我自己揸唔掂。副偈好正,但無低扭係架mid size 房車會唔會好多時無得揸得Relax?

同埋,我唔鍾意E60個樣
以為你講E36
呢部車嘅特點係engine係1/2000轉係完全冇力㗎, 如果你用SMG波箱, mode 1去揸,基本上同部520差唔多,你揸到70到佢已經上到第七個波。同埋呢個波箱成日玩嘢,特別係你上一啲有少少斜路嘅迴旋處,佢最鍾意係你督咗個頭出去之後就同你停喺度轉波,好多時都俾人屌。

我自己通常波箱用第三度,keep low power mode (400hp)你踩深少少電腦都去到3000/4000先轉波,可以兼顧到流暢、力量,座嘅人都會舒服

咁當然我自己一個楂嘅時候一定係M mode,keep 4000 rpm up. 呢副engine上rev 上得超快, 你肯踩高轉系好好玩
我知佢好肯rev 呀,只係我揸房車會想更從容,副V8 可以比我慢揸又得,快揸又得嘅感覺我。唔洗踩到高轉都已經夠力。

所以副V10近排我睇過最好嘅combo 係抬落E46配DCT,即刻將副V10嘅特性發揮到淋漓盡致
其實我而家反而心思思想要f10
V10 $5 1公里真係頂唔順
The new i4 唔錯,個價都可以
聽朋友講F10油錢都差唔多
8 90年代最好
之後啲設計都唔靚
硬係覺得呢啲車型似日本車多過歐洲車
好鍾意e46 m3
因為我個情況比較特別,我除咗呢部M5之外,另一部係4000 CC嘅Jaguar,睇怕都要玩電車
大陸味濃
咁架Jaguar應該慳油D? 我由4.0SC Jaguar 到 5.5 Merc 到 5.0 BMW。寶馬最大食,Merc最慳,Jaguar就中間
3/KM, it’s a year 1997 xk8 and I do enjoy the rev range much 😅😅
其實係前Bentley chief designer
睇下Genesis而家d 車款係有前代GT Continental既影子

https://www.caranddriver.com/features/a34690623/10best-2021-genesis-gv80/
但其實都幾好玩。
份smg 壞其實好多時都唔關機件事,聽個專科車房講都係valve body o ring 老化 或者氮氣樽老化,導致個hydraulic system keep唔倒壓力。啲parts依家都仲有賣,所以smg其實又冇想像中咁難keep
唔難keep呀,錢咋嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞