Omicorn自救攻略

266 回覆
2010 Like 120 Dislike
因個人體質有不同效果,我自己係比較容易熱氣的體質,大家合用就參考一下吧。

利申:打了兩針復必泰

食方面:
1.每日食生果,中後我每日都有吃蘋果,橙,剛好家裡有可以生吃的那種紅蘿蔔,所以每日都吃一小條

2.多吃維他命,中招後我每日食Vit.C, Vit B

3.晚上是最累最容易發燒的時候,剛好我家有台灣香水蓮花茶和菊花,我就把這兩個沖水,倒在保溫杯放在床頭晚上喝,只是用菊花沖水喝也可以,然後不斷去廁所,務求盡量把毒排出來,不誇張,我覺得我晚上去了十次廁所以上。

4.記得要戒口,我自己戒得好清,牛、雞、排骨等較為燥熱的食物不吃,多數煮粥、烚菜、番茄炒蛋、蒸水蛋,煮不了叫外賣就叫最簡單的粟米肉粒飯或者番茄肉片飯

飲方面:
開頭有沖檸檬水飲,後來第三四天開始我自己煲蘋果水飲,止咳有用

發燒:
1.藥方面,我是吃必理痛特效,每次兩顆,我自己通常是發燒才吃
2.貼退熱貼可以幫你舒服d,夜晚好訓d

其他:
1.中了後注意不要冷親,有必要時包頸巾都有可能需要,發燒我不建議洗頭,忍一忍,好少少無發燒先洗,洗完立刻包住頭吹乾。

2.頭幾天我有隔幾個小時就用鹽水浪口,每次要浪30秒以上,所以很快就沒喉嚨痛了

3.中了後其實頭三天都是超級辛苦的,尤其是睡眠這部分,頭兩日腦袋像是宇宙大爆炸一樣,腦子東想西想的,全晚只睡了兩小時,超級累。建議:調整心態,不要太緊張,睡不著是聽一些放鬆的音樂吧。
睡不著而又不想聽音樂的話就集中注意力到自己的呼吸節奏,讓自己慢慢入睡

希望大家早日康復,身體健康!
diu gum 錯制負評左自己
幾好幾好
辛辛苦苦打文
想讓大家參考一些方法自救 ,還是有不知名人士負評
真難做人
正評返你打個和
鹽水浪口真係有效?
巴打好有心
幫你正皮加推
我都唔知
由細到大生飛滋喉嚨痛都會咁做
我覺得有 我本來都不信我媽的建議 但後來試了是有用 反正試左無蝕底
訓教
其實好耐無出post 不過身邊見到好多人中唔知dim 算 自己又聽了很多人不同建議 自己試過後先出post 希望幫到大家
我朋友都係喉嚨好痛嘅時候試過,覺得有效。
幫你推
useful
記得三餐要準時吃 無胃口也要吃
鹽水浪口真係老少咸宜

做咗又唔會有副作用 又真係可以保持口腔衛生

我本身都唔太信 但浪完好似真係好啲
幫推 希望多d人見到 幫到多d人
想問下家人確疹 洗衫係咪最好唔好一齊?

同埋快測陰性之後 可以同枱食飯?thx
用消毒洗衣液

最好不要一起吃飯 先隔離 病毒量不高時可能還是陰性 過幾天沒事先一齊吃
戒Protein 食汁飯?
請問要幾鹹?
鹽水浪口只係舒緩下喉嚨痛, 過一陣又會痛,再痛再浪

我而家係現在進行式
我自己戒得好清,牛、雞、排骨等較為燥熱的食物不吃,多數煮粥、烚菜、番茄炒蛋、蒸水蛋

雞同牛最好營養補充蛋白質 你叫人戒 真係唔洗睇落去根本就唔撚洗戒口 清淡唔係叫你唔好食啲乜 而係叫你改一改個烹調方法呀
係咪會夜咳
我同我老豆都係晚先咳
我覺得冇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞