香港01消息:3月強制檢測擬「全民小禁足」容許外出購買食物!

469 回覆
27 Like 91 Dislike
院舍職工
小禁足,大滿足
我睇到01話禁足期間唔可以渣車,咁...平時泊街過夜果d....
屌你老母 呼籲市民在家工作 但非法例強制性 禁足都仲要返工
林病究竟知唔知咩叫禁足條仆街係咪真生活係香港
小禁足?係咪禁半隻腳
淨係容許超市開門
但係supplier冇得返工冇貨返
超市空空如也
我去應徵做超市員工出下街仲好
幾百萬人一齊去買野食
比出去咪即係有感柒風險,多鳩餘
午餐肉已經ready

來吧!特大災難!

大中小禁足封城!

特大混亂!!
話全港禁足
然後又俾出街買野同一堆豁免
嘥鳩氣啦
其實無用除非禁返工
哦 封城
外國都lockdown過哂啦, key workers 有 exempt

e.g.
Health and social care
Education and childcare
Key public services
Local and national government
Food and other necessary goods
Public safety and national security
Transport
Utilities, communication and financial services
https://www.bristolpost.co.uk/news/uk-world-news/full-list-key-workers-during-4854987
可唔可以禁埋醫護唔想返工
到時超市隨時都唔會同你開
發火食黃店 好嬲好嬲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞