香港01消息:3月強制檢測擬「全民小禁足」容許外出購買食物!

469 回覆
27 Like 91 Dislike
自有永有
賣食物場所例外?咁整食物嘅人呢?運送個司機呢?包裝食品啲批發商呢?
冇人返工 邊個訂野運野fill貨賣野 幾十萬人工一月D人好撚痴線
諗咁耐都只係諗到呢D
智商令人堪憂
笑撚死網上申請

係咪唔幾得tap and go個消費券系統係點冧
銀行都要返, 唔係收左d cash 拎去邊
香港人 = 中國人 = 低賤 = 人命唔值錢

反正反抗唔到支共 咁做隻羊等俾支共劏都好正常既

利申:人在加拿大
4月仲派消費卷但禁足又無鋪頭開
去邊度消費
如果真係禁足肯定要退遲
《香港01》獲得可靠消息,港府擬於3月中實施的全民檢測方案,將加入「全民小禁足」方案;目前全民檢測方案中,正積極探討21日(七乘三)方案,以及9日(三乘三)方案,兩個全民檢測方案,均有一個技術問題,就是「首4日」抑或「首8日」均涉及一個「全民小禁足」方案。二個方案都容許市民外出購買食物,故市民毋須恐慌囤積食物。

21日(七乘三)方案被指為期太長
接近建制消息人士表示,務求全民檢測方案有效落實,必須配合有限度禁足,而禁足時間愈短愈好。原來計劃750萬香港市民全民檢測三次,即三個周期,需時前後三周、合共21日的檢測方案,於政府高層會議中,被質疑為期太長。

同時,在內地當局全力協助下,是有可能每日處理200多萬人的檢測結果。果真如此,便可大大縮減每個周期的檢測日數。當中有方案是縮短至9日,三個周期合共9日。當然最終修改為15日(三乘五)等中間落墨方案,也是不能排除的,但大方向是大大縮短檢測及禁足期,以及考慮內地的每日最高檢測力量。
咁買廁紙同m巾點計?唔食得喎???定我用咩食物抹屎同接m血適合???
嗱,一係你叫全部公務員加呢班仆街高官,7x24去送食物物資畀全香港人,咁就無問題喇
乜撚野term 嚟
學支那改埋啲柒term
當一個人派比100個人
都要70000人負責派飯
全城癱瘓冇可能㗎
只可能盡量維持有限度服務
但佢而家咁做不如唔做好過做
會開超級市場
仲有保安都要返啦
英國爆武漢肺炎最犀利嘅時候 呢度都有lockdown 除咗買必需品基本上 每日可以有一次散步做運動 基本上所有人都要嚟屋企work from home 咁當然有啲人一定要返工 超市職員 整嘢食/厠紙嘅工廠之類工人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞