其實會唔會我地太高估核武

160 回覆
11 Like 817 Dislike
唔係火風暴同shock wave 搞到全地球蒸發呀
而係成千上萬個城市著晒火所做成嘅核冬天搞到最少一大部份人類死晒
地球食粒搞到恐龍滅絕嘅隕石都冇事你同佢定
好大威力
我諗核彈主要係一用就唔會淨係用一粒
亦都唔會剩係得一個國家會用
我覺得重點唔係核彈本身有幾大威力殺傷力嘅討論,姐係咩依家D核彈比廣島長崎個兩粒勁幾多倍,或者沙皇彈勁都連其他國家都爆玻璃之類。

核彈之所以可怕,除左本身威力外,最勁係核武無法避免。

一旦發生核武攻擊,受攻擊國家必然會受核打擊。
因為無人可以100%攔截,而只要有一粒攔截唔到,國家就會受到核打擊。

無錯,每個國家平時都已經做好防禦預備,姐係可能已經mark好曬對方D基地位置、有咩地方可能會射先之類,會對依D地方時刻監視同佈防。

但就算咁,都無法可以做到100%攔截核打擊。
第一考慮嘅係飛彈本身唔易攔截,網上好多資料可以睇(但樓主係指「源頭減廢」咁人地一射係就截;咁樣未嘗唔可。但以上其實係假設敵人只射「一支」,當敵人射好幾支甚至更多上去,只要有一支僥倖射到上去,然後有一粒彈頭無事落到地,就核打擊成功+攔截failed)
第二要考慮D地圖無mark到嘅核彈發射點,例如潛艇、秘密點、導彈車、「陸上核潛艇」導彈鐵路等。

防不勝防,真係唔知邊度隨時就射粒過黎。

由於受攻擊國要做到100%攔截先可以無事,避免核擊後果
而發射國只需要其中一粒打中敵國就可算係成功

所以點解無人會首先射核彈,其中一大原因係怕核報復;
「無錯我成功核打擊敵人,但我唔知敵人——或者其他潛在敵人會係何處、何時、咩程度對自己進行核反擊。」
莫道你能打中人,人亦能打中你

既然情況未去到生死存亡,咁基本都係多一事不如少一事。

sor1999 如果有錯歡迎恥笑,因為我都係以前上網見到,憑記憶寫番出黎,我亦唔係好迷軍事。
ICBM唔係咁易攔截
發射時速度算最低,但發射地9成係自己嘅防空圈內,又或者隱蔽嘅流動發射台,由發射到進入軌道係好短時間,要馬上反應再突破防空圈攔截幾乎無可能

射咗上軌道,要喺太空背景輻射中搵支導彈又係另一個不可能任務,搵到仲要用另一支導彈/武器追上佢,更加唔現實,同埋佢喺太空時一啲都唔慢,ICBM全程平均速度都係快到仆街,機本上係呢個階段嘅導彈係無法攔截

落地階段,ICBM已經可以調整路線、有decoy、多彈頭、超高音速落地,從反大氣層嘅攔截亦係難上加難。

攔截技術最好嘅美軍演習全部都係scripted嘅攔截(預先知道所以發射數據同資料),攔截都只有唔過一半成功率,仲要演習只係攔一支。ICBM攬炒一次射幾支過嚟,你miss一支截唔到就代表一個城市消失,幾十萬平民死亡

因此暫時ICBM算係無解、無敵嘅武器,對任何國家都係
知唔知咩係連鎖影響
講真金庸14本天書之中,令狐沖一定最屈 依家美國國防部都係參考令狐沖招破箭式製造愛國者導彈防禦系統 講降龍18掌佢又話有破掌式 講玄鐵劍佢又話有破劍式 講內力佢又話有破氣式 講鷹眼佢又話有破箭式 講ironman佢又話有吸星吸哂佢D能源

講x博士佢又話令狐沖冇招冇式X博士都讀唔到佢心

如果你以為磁力王應該贏既話,SORRY,你應該重睇一次笑傲江湖 根本冇得贏,你搵金屬掉令狐沖佢有破箭式 你開槍射佢佢都有破箭式 核彈佢都有破箭式 近戰佢有吸星, 一掂到你就玩完 仲有你冇以為生化武器可以搞掂佢,佢有易筋徑backup,一轉身咩毒都排哂出黎。

咁你話襯令狐沖沖緊涼冇劍個時偷襲佢就OK,錯!!!! 令狐沖既外掛易根經練到登峰造極,應該有模枋掃地憎既身法同氣場等等 古時都係靠佢既氣場保護大家免受台風襲擊 李氏力場都係佢既弱化版

令狐沖係唯一一個可以係20世紀生存既劍客,神盾局都發明緊時光機,番去古代搵令狐沖加入avengers 超級撒亞人孫悟空都要行埋一邊

以後講邊個最好打post除左行運超人,叮噹,孫悟空,仲可以加埋令狐沖
敢唔敢射係一個問題
但如果有一個領袖都可能就黎死
癲起上黎全世界攬炒佢真係做得出架喎
其實核武主要係用嚟兇人多過實際使用
如果烏克蘭有核武,就可以兇普京射晒啲核武去俄羅斯同歸於盡,普京就唔敢亂打人
你今日無左幾多精兵
人妻哥
多日無死傷
珍,係等離子炮同念力魔法面前核武根本不值一提
洲際導彈只係飛彈
但係可以換核彈頭 拎出黎一般係為左靠嚇先
冷戰核試過千次,核冬天到未?
Bikini Atoll
樓豬其實係咪唔知核彈有好多種唔一定要用導彈或者空投其實潛艇/陸上大型榴彈砲一樣可以發射核彈頭 唔一定穿州過省 一發移平一個城市先叫核武
有高超音速導彈
而高超音速基本上攔截唔到的
唔爭氣
岩岩發射左一炮
岩牙 日本比核武炸完仲繁榮過以前, 驚閪~

敵方核彈已增援
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞