未打針就確診,為左返工(商場內),咁申唔申請到疫苗豁免(90日)

175 回覆
45 Like 9 Dislike
屋企人中左,
係咪就咁同佢walk in 是但一間普通科門診都拎到?
同埋等得耐唔耐?
佢年紀大,如果等得耐就我幫佢等
費事佢又中
感謝
醫生會問你想打咩 , 你可以講打興科 開耐d
Book左先 唔洗指定門診 易book
比sms code 醫生 佢對系統 有哂記錄,隔離時間足, 就幫你開
好似可以唔入, 到時自我隔離完 ,米跟我方法照做之麻
SMS code ,隔離完14日,就book門診,「準備自我快速陰性圖」 比醫生, 如果做唔足應該唔開比你, 因為系統都證明唔到你好返
普通都ok , book要留ID,佢系統check到你有book ,即刻收你錢 ,就等見醫生
Walk in睇下收唔收街症 , 我只可以答到你已成功既方法,係政府門診電就打,急既只有try try walk-in
首先你確診咗,政府有記錄,而你又想好打針,咁門診醫生冇得即日幫你打 ,佢會建議比豁免證你,政府寫到明中招90bnt/180科興,只不過醫生係計中招當日+90/180比你
但中左點睇到普通門診
米提左你 ,隔離時間足夠 先去睇門診囉,門診要book咁解
佢會問你
定自己講?
佢問:咁你本身想打邊隻?計返日子幫你開張豁免 ,不過係中招當日計+-
啲人唔係話
睇醫生嗰日開始計㗎咩?
冇留意 ,醫生話咩就咩 想長d同佢講打科興就得啦
同問
康復埋仲點理,佢都唔知你確診過,只可以搵返社區會堂係邊間機構負責然後打去問
緣份
我收到檢測中心個陽性結果
咁我都報左衛生署,係唔係都要去睇?定係之後驗到兩次陰就去診所叫佢開證明就得

感謝
如果你比人捉去隔離,就隔離完去普通政府診所開免針紙
(如果你有醫健通,去有醫健通嘅私家診所開免針紙都得,我有同事係咁)
如果你好似我咁,係屋企隔離,就可以打去指定診所睇醫生,順便拎針紙
當然都有可能唔會即刻唔開針紙(我睇初確個POST講)
睇你有無打針啦,如果你打過針,好似係唔開針紙比你嘅
陽性SMS係咪即係=確診SMS
下面呢個

閣下早前對2019冠狀病毒檢測結果呈陽性,請參考以下的重要資訊: https://www.chp.gov.hk/tc/r/1363,並盡快透過以下連結(www.chp.gov.hk/cdpi/)提供個人及家居接觸者的資料,以便衞生防護中心跟進調查及醫院管理局安排入住隔離設施。[請勿回覆]
係,請報埋自己中咗
然後話自己唔洗去隔離設施(有條件嘅話)
樓主 睇下我理解啱唔啱?
情況:冇打針/book唔到指定診所

係咪即係要滿足晒以下條件:
1. 係政府既檢測陽性(想問有冇另外有個寫住確診既SMS?定寫住確診已經係?)
2. 係佢SMS比條link登記有個ref code
3. 由SMS陽性開始計家居隔離過晒14日
4. Book普通科門診/診所
5. 提供ref code 同快測陰性證明好返
6. 同佢講打BNT:90日 科興:180日(到時再決定打咩都得)

但入房見醫生直接講未打針拎豁免就得?
另外有冇病假紙開返

*如果我屋企人打咗一針 之後中咗又點算

追post睇咗好多都零零碎碎,麻煩晒
填咗佢就有資料係政府就可以搵普通科門診?
直接同醫生講想拎豁免針紙?
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞