新手想買貨van打算入行求推薦

82 回覆
3 Like 9 Dislike
我真係想要份工作,但無奈無打針的選擇真係唔多,而且,夠洗咪做少D,唔夠咪勤力D,我幾贊同呢個概念,同埋我相信疫情一兩年點都會過去,老實講如果唔係要打針先可以番工我未必會考慮,同埋每個月洗得幾多,一個月點都係一萬幾千,幾十萬大把連登仔都有,買車都要幾十萬啦,根本上個個幾年唔做野都得,但人點都要有份工作,同埋真係會坐吃山崩……唔通有一百萬的連登仔又唔便番工咩
真係想做既,一係 hiace 一係vito ,二選一

h1就成日會整車,不考慮

利申 :兩個月前同樓主一樣想出車做貨van,爬咗文成個月,周圍問咗好多人,最後放棄咗呢個項目

原因
跑台架車保險係特別貴
gogo lala 搶單難 ,好啲既單都俾外掛搶哂
冇熟客包底,靠app一定仆街,坐多過你做
扣埋每月車場租,每年架van每年既折舊 ,扣油費
你可能除返開 最低工資都可能都賺唔返

唔好彩俾人又係仆街,唔好以為好容易claim到對家三保,人地企硬唔俾/唔合作,可以拖你兩三年都仲得

自僱又冇褔利,唔好彩撞到人又要賠錢
仲有疫情不停爆發,點解要喺差既時候投資廿萬出車?
輸錢既機會應該大過賺
勸你未買車唔好諗呢行
利伸; 貨van佬
有邊個場唔俾你入 你講?
有個別場唔夠高入就有可能既
有工冇人做 有人冇工做 我公司就係有工冇人做 肯捱下時間都有3皮既工
但我唔會推薦任何人去做 除非我係高層
揾到餐飯但一定唔好景
就算喺疫情前都要踩足12個鐘 一個月唔抖多過兩日先有4 5萬 日做8個鐘分分鐘唔夠3萬 仲未計皮費
依家咁嘅環境肯定差過之前
謝謝師兄咁認真答,我都知應該好難做,可能我了解之後再決定,或者放棄,又或者試下,始終無打針真係無咩選擇,市道又差,行行都麻麻,謝謝
的士牌好難肥,但考來都無用,夜更屎都無得食,日更頂盡餓唔死
我覺得睇社會個趨勢
一係就買私家車做送外賣, 反正大家都開始習慣冇堂食
同埋睇個政府都唔會咁快放寬返去以前咁
計完油耗仲有so咪撈埋uber囉
一係就買尾板/入行做尾板包送
就算唔做sf hktv都仲有各大速遞公司
van仔送貨 啲貨又唔大得去邊
問題係 依家一係WFH 一係失業
仲有需要咁樣運貨既人仲有幾多?
仲未計依家興網購 SF到付

利申 碌汽車台路過
一日幾單夠條毛
當你旺角去大圍先一舊水,gogovan抽你1成,油錢又抽你一成,你仲可能等成個鐘先搶到單

冇相熟公司俾單你基本上你唔洗諗,以前好市況個陣就真係搵到食

但有相熟公司就好撚搵得之前我幫我地公司做個啲一個月閑閑地搵幾皮,因為真係好撚多單俾佢地
私家車送外賣做得到咩,泊車好多時泊唔到
我諗應該ok, 反正泊街俾狗抄牌機率係一樣
唔通見你揸電單車送外賣就唔抄咩
剩係見你有中港牌/公安牌先會唔抄啫
最多係話電單車可以泊上行人路/泊雙黃冇咁易阻到其他車

不過油耗就真係唔知有冇so
運輸呢條水仲有得做咩食著疫情呢條水 做抗疫運輸工作仲好
5.5點睇
諗緊出歐5定全新isuzu 好
巴打5.5 我唔識 做既野都好唔同
新車 歐5都係計計數 如果無死期歐5同收車費差唔遠 輸極有個譜 有死期歐5就盡㩒佢價啦
柴油6蚊 汽油22蚊一升自己諗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞