新手想買貨van打算入行求推薦

82 回覆
3 Like 9 Dislike
上網見最多人揀的hiace 新車39萬、二手車大約18萬左右
標緻2手8萬,見有人成交低到5萬都有
現代H1 2014年大約8萬5
福士 大約8萬

因為唔想買新車,岩岩入行唔肯定岩唔岩,所以其實年份高既都唔緊要,揸慣再換車,想問下各位師兄大家有無咩建議,例如咩牌子咩年份車大約幾錢性價比高既咁,因為好多術語未必睇得明 例如0字,1字,同埋里數重要定年份重要D

謝謝咁長都睇哂
早三四年banz 好似有個plan
同佢買新車,五年內玩唔掂嘅話
會視乎你架車嘅狀態
唔會少話7折收返點
依家唔知仲有無
謝謝師
牌子重要d
5年福屎已經煩過10年閪Ace
師兄,假如當揸5年,咁買新既hiace 5年後賣番出去抵我定而家買部5年的hiace 再賣番出去抵D?
你要睇埋款,新車同5年車唔同款
新Hiace車身肥咗長咗,但係唔拆網貨籠短過舊款
仲有就係死期問題,5年車已經有15年死期,5年後就得返5年命

同埋你連0字1字都唔知係乜,真係自己考慮清楚先
真係唔識,自己無買過車,但都揸過十年車架啦
0字 咪即係上手係新車車主,賣俾你你就係1手車主
如果話架車本身係1字,即係前面已經有過兩手車主,你買架1字即係你係第3手車主

Btw樓主諗住淨係跑gogovan?
一定買闣Ace
原因就其他款二手價點解平過闣Ace咁多自己諗
係呀,但身邊無人做,想問下人都唔知點問好,定而家唔好境?
不如你租架車 試咗幾個月睇下適唔適合自己先
問過人無得租車做gogovan , 而本身都揸左車十年架啦
或者有無師兄做緊可以分享下點睇呢行?
買vito?
唔送貨個陣當私家車用都得
勸你正正經經打份工好過
緊係唔好做啦我有屋企人做緊,佢話呢期無咩order,除非你有幾個熟客仔長期包你,如果唔係基本上都好難搵食

我建議你唔好出新車做,如果唔係養埋架車你自己就無得賺
可能你會考慮14車
但點解14前會平啲呢?
“要驗車”嘅重點又係唔係因為要驗車而減價呢?

留返接公司單嘅行家答你
市面上好似好少師兄揸,因為我成日call 貨 van的
因為唔想打針,暫時諗落好似Gogovan 最好
其實真係冇你想像中咁好景
如果你冇自己固定接單 長期有得食
你諗住靠gogovan 接單
只係會蝕錢
我欣賞你有骨氣,但都係向現實低頭啦
同埋揸住架車搵食都危險
咁誇張,但我唔使供車剩比油費同搵食都唔夠?
其實唔做短期都夠食既,但人總要工作,揸車搵食唔係望搵好多,目標剩係養掂自己三餐架咋…..
放假去商場停車場畀唔畀你入呀?
有冇的士牌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞