車淑梅:俄羅斯因為幫了烏克蘭還2000億後 烏克蘭仲同美國及西方國家眉來眼去才忍不住發動攻擊

283 回覆
12 Like 1280 Dislike
so? 所以發動戰爭係正確?
我諗佢嘅意思係想話烏克蘭咎由自取
旁觀者就繼續食花生

但當然呢啲背後一定好多野 冇得以偏概全
唉 其實係唔係感情事都好 都唔想介入人地紛爭
但打交咪打下經濟戰 打下罵戰囉 有邊個未試過紛爭啫?
但要打到有人命傷亡 要殺人真係過癲 各國真係要正視下
真係on9, 離左婚, 我再跟邊個, 要個前夫同意?

點作到2000億出嚟
又係呢d廢老中共宣傳文,枉佢都叫知識分子,傻到閪咁
蘇聯解體之後俄羅斯窮撚到仆街
邊度爆2000億出嚟 定係陰司紙?
真係弱智先乜都用家庭做比喻
國際關係同家庭倫理根本唔可以相提並論
國際關係複雜好多
幫個侵略國講野完全係泯滅人性
係咪del左post?唔見有
老撚到傻撚到
幾十歲都on99,腦殘就出少句聲
唔講個故仔真假,有幾需要人認同先會自己俾自己個post like
抽水噉抽法
應該講緊幾百年前俄佬由波蘭拎番東烏個故仔
一個女人(烏)在一戰後被村霸(俄)強娶,本來女人家底豐厚,坐擁良田無數,販賣糧食予歐洲各人生活無憂。誰知村霸(俄)將女人的田地糧食奪取,又將忠於女人(烏)的農夫放逐至西伯利亞。

結果無人耕作,良田枯竭,餓死女人(烏)的幾百萬子女。女人自此一直尋找機會脫離村霸(俄),期間村霸美若其名贈土地及工廠予女人(烏),實質上所有收益仍歸村霸(俄),村霸(俄)卻佔用女人的房子及兒子。

直到有一天,村霸(俄)與西邊村的一死敵(美)打架打輸了,打破產了。女人(烏)也趁機脫離村霸(俄),村霸(俄)在她房子留下的東西自然歸他了。

其後女人(烏)與西邊村走得越來越近,村霸(俄)愈想愈氣,心想老子給了你這麼多財產,你還吃內扒外,而且他還是視女人(烏)及她的房子為他的私人物。 於是在女人(烏)邀請西邊村人到家作客的數天前,村霸(俄)已衝進女人(烏)的房子「保護」它的財產了。

好難作到佢咁鳩,亂比喻又家庭倫理劇
就算當佢講既係真,只要有一個國家幫過你,你就要永遠從屬於佢,如果唔係就可以隨時出兵打你?

九唔撚搭八
隻臭閪有上住Facebook delete留言
所以烏克蘭篇文
應該都係隻賤種自己知賴嘢閂左
共產黨咪又係靠美國
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞