誠心求教: 想買二手七人車, 大昌行好定28car好

96 回覆
4 Like 15 Dislike
大昌行, 可即時去睇唔駛約,但貴15-20%, 但係咪所有車都係真咪車?

28Car, 9成車行扮私人, 而且老友講9成都撥錶.

各位師兄有無經驗分享一下?
你朋友講28car九成車行扮私人
所以你打算去大昌行(車行)睇二手車

你中度定乜?
咁能驚俾人呃點解仲要買
最後點你都會去大行
你心覺得28car有問題,仲買黎做咩
盞自己一路擔心
或者樓豬係大昌行sales
大昌行個價,我會情願買新
買任何2手車都有機會中伏

建議買新車
預幾多錢買車?
真人真事,有次去睇有架8人車發現車底新噴粒粒膠噴到連避震都有

大車場都有小小保障既起碼有事可以返去屌佢私人比錢就各下自理

買二手最好有小小機械知識無論車場定二手,唔識最好搵個識既去幫下眼,無人識最安全買新車
寧揀真小人 唔揀偽君子
去大昌 不如去原廠 二手買賣部?
不如你講下你想買邊款
因為有啲款係香港行貨
無車房咁得閒幫人撥錶
一來犯法
二來可以追到原廠紀錄
撥錶多數係外國入口架車返黎
你唔會追到架車係第二個國家行左幾多
先會去撥錶扮低咪

其實28car都好多人私人放
係車行定私人好易分
私人放車多數架車自己用緊
車上好多自己私人物件
車行就齋車一架

不過私人定車行都好
買之前點都自己搵人驗左先過戶
(車行多數唔想你咁做,會建議你去佢相熟車房,車房同佢fd底,實話架車精神)
咪數都係其次
有好多好多野係咪數不能反映

之於大昌….
你買二手多數貪平
但大昌又貴過人
又唔包保架車無事無痛架喎
又要驚又要剷青
不如買返新車

除非你想要個款得水貨
我部車係大昌行買
買個陣唔記得 check 冷氣 (係我 on9)

拎車個陣冷氣時著時唔著, 再順手揸多一星期睇下有咩問題諗住先比番佢地攪(有保養). 之後發覺高速個軚盤震, 最後我仲特登拎出去出面車房睇下有冇咩問題.

check 完係無咩問, 全原裝油, 不過有個code 話之前爆過軚,唔夠氣咁.

最後拎番比大昌行, 整冷氣同"燉"tyre. 兩個問題都解決左, 冷氣就係個冷氣泵換左.

touch wood so far 揸左一年都無咩野.
真心唔識
我都係咁諗, 謝謝意見
我budget係10-15萬, Alphard 或vellfire(大大部好坐啲),其次考慮Serena C27,Noah

師兄可再比下意見嗎?
清部咩車, 幾多錢?
太窄, 根本係長版Jazz
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞