一針都冇打 但係中咗omicron。。。

282 回覆
270 Like 23 Dislike
而家應該係,因為亞博同竹篙灣無位
我想知係咪居家隔離
重點就嚟啦佢點知我有冇隔離?
我朋友經驗係,衛生署同佢出面無位比佢隔離
想問你朋友係去急症室定係點樣
快測-ve已經夠
如你在第 14 天進行的快速抗原檢測結果呈陰性,你可外出及如常生活。你將會在「新冠病毒病人入院分配系統」的等候名單中除名並被視為已康復。請時刻保持良好個人衞生習慣。

因為政府講過WHO話10日就足夠變成冇傳染性,但政府採取安全嘅策略,所以額外嘅4日已經好足夠令佢變返陰,唔使PCR -ve
衛生署話會派手帶比你,但朋友而家都未收到
我諗到都似係
日日幾千單患者
仲邊有位
唔知 幫你推post等啲高人答你
喺樓下做檢測
睇你病情,冇症狀/ 輕症就係
有冇打針?
其實係睇人,我同事冇啪,公司老檢發現中咗,但冇嘢,要坐監, 正如感冒都有分重輕,有啲好輕微嘅仲可以返工繼續如常生活,重感冒就可以搞到個人瞓喺度唔郁,甚至有機會引發死亡危機。
即刻係佢面前跳返part舞
舞龍舞鳳
聽過有朋友隔離
同坐監一樣
上年有朋友畀人掟去糟糕灣,嗰陣時係鎖14,日日都瞓覺,瞓醒就食飯打飛機,好撚無聊。
快測陽性 我都係一針未打 完全冇症狀 過左幾日先交左樽 希望中
依家竹篙灣都冇位我係為咗個疫苗通行證先報
Flu係流感
個just字令人睇少呢隻毒 其實中咗都真係辛苦
同你一樣無理過佢無同人講請2日假休息而家無事
你點知唔係Delta
但呢家一陽就要比人捉去隔離
絲打完全同你一樣,真係好撚痛
冇報佢冇紀錄就唔會有醫生紙證明豁免你
當你透過社區檢測中心 / 流動採樣站等途徑進行 2019 冠狀病毒病核酸檢測,而檢測結果呈陽性,你將會被界定為初步確診 / 確診人士,你的個案會列入 「新冠病毒病人入院分配系統」。醫院會優先處理風險較高人士或病情嚴重患者,醫院管理局(醫管局)會根據系統資料按風險評估將有需要的病人移送醫院,其他感染人士會按序移送往社區隔離設施。如你沒有病徵或徵狀輕微,在等候移送期間應保持冷靜,繼續留意自己的身體狀況。

如你在第 14 天進行的快速抗原檢測結果呈陰性,你可外出及如常生活。你將會在「新冠病毒病人入院分配系統」的等候名單中除名並被視為已康復。請時刻保持良好個人衞生習慣。

你諗下點解要喺waiting list 度除名
假架個Test, 我兩日了兩次都雙線
咪又係無事
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞