有新offer 但撞正omicron爆緊 走唔走好

219 回覆
40 Like 1144 Dislike
你走唔走 佢地真係冇所謂 你公司照舊咁做 你同事照舊咁開心
17k講呢啲過幾個禮拜冇人記得你啦
樓豬onl9
你而家為公司, 但公司一定唔會為你
你做細嘅洗閪幫你公司諗咁多咩
每次轉都浪費緊1次機會
So true
唔單止係咁,事實上做得管理級都有呢d 覺悟,知大家都未必會留得耐,聽日發生咩事無人會知
總之做好自己本份就ok, 山水有相逢
樓豬誤會左同公司講感情係咩意思
其實係同d同事打好關係
轉新工大部分人perceive到係人往高處走
你既形象比之前好 距離產生美 多一份神秘
到時約返d 女同事出黎 聯絡感情
打場友誼波
乃人生一大樂事

認真回答:你做員工做好自己就OK 公司營運風險係公司老闆承擔 唔係你責任
呢個岩呀,要加人工一定要跳,所有公司都一定係諗縮數
每年都試緊你底線,你唔走佢就成功壓渣左你
好多case 係,係間公司做左幾年都唔及一個新入黎既高人工
fg係咁
以為間公司自己有份咁
留低啦, 同老細講自願減薪 共渡時艱
咁都要問
其實你呢個諗法好正常,亦好有責任感,唔好比樓上班冷血動物d思維影響,走,都有好多唔同方法。

走之前你盡咗自己責任同鳩揈揈係完全唔同,你盡咗力去handover就得,有時有d嘢唔駛同人交待,但起碼要對得住自己
驚畀同行啲人話啫
屌以為搵幾多
人不為己...
而家急要你返工一定係伏
好想知你咩行業
咪傻 做左兩年先得17k 仲講到自己想報恩咁
出到去諗返轉頭你就知自己而家咁諗係勁on居
新公司有冇得wfh?
我同樓主差不多情況
咁我份工算前線 無得wfh果種 同公司其他部門已經有人中招
已經搵到新工 亦都預期下個星期去簽約
咁呢個時勢梗係簽左約先遞信
而家最驚遞左信之後個通知期中招
跟住新工又返唔到 舊公司最多咪出糧出到最尾個日 之後就食谷種
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞