投影機建議

52 回覆
1 Like 3 Dislike
咩原因唔可以有電視機係房?
同求推介 希望$3000樓下
xgimi mogo pro
想問下有冇人買過呢部 好唔好用?

想問下 如果1萬樓下
1080p或者4K都可以
主要希望 碌架床床尾睇下Netflix/YT
(本身用開電腦睇 單純無野想搵野黎搞)
如果放頭頂 或者 側邊書櫃頂打側射
大概距離180-200cm
畫面大細大概80x50/60cm
咁計好似40-42吋
有無咩建議
最近間房換左雙人床,想買部投影機
睇中左benq x3000i, 預算10000-20000
想搬埋部ps5 switch 入房玩
用房幅牆玩, 應該有80-90吋大
間房就 210*240 高250

但部x3000i 無wifi 影響大唔大?因為我本來係想wifi 連電腦睇下野,但可惜無

定有其他建議 我睇中x3000i 因為唔想打機有delay
xigmi 真心唔錯
最後係房換電視先送走佢
原來有wifi 睇錯
點解退?我都想出呢部
Viewsonic 4KE,好似9xxx
依個睇過 8000
而加係諗緊
Viewsonic 4KE,epson ef-12,XGIMI Z6X Pro
我都考慮緊呢個筆直同呢兩部諗住拎去加拿大用
極米就唔會諗,垃圾
Viewsonic 4KE 勝在畫面靚啲但無喇叭要自己買多set,外觀上似商用機多啲
Epson ef12 畫面輸蝕啲但有自帶Yamaha 喇叭,唔投影可以當喇叭用

好難揀
Samsung freestyle 好似伏

4KE 我有set喇叭電腦用
但諗起要連條線過去
同時如果放高位射落去好似要好長
Btw唔記得4KE有無藍芽功能
不過就算有都要連電腦 macbook 或Apple TV
同埋要用果時喇叭可能要移位或者由佢

EF12又聽聞好似打機會延遲
同埋輸畫面 所以好難諗
啱啱睇4KE,7500有交易
但起碼1m距離先叫好啲
你放床尾咁短距離會光到仆街
射床尾(40吋)同 側牆(100吋)
機放床側 2m距離
諗住係 訓係到睇床尾既話 (40吋)
就放係床側邊 側射過去

如果要用係床側邊既牆既話(100吋)
就放係天花果邊射落去

2種既距離都係2m
最近都買左部細投影機都係放房
床頭射床尾幅牆
買左Potech New N2 Pro
台仔牌子
效果我自己覺得算OK
個投影尺寸大約7-80吋左右
未落投影幕 + 開房燈效果

落左投影幕 + 熄左燈效果

音效方面 我自己就藍芽再連speaker
但本身機身喇叭都夠聲
畫面都唔錯,有無用嚟打機?有冇delay
香港投影4ke 7499有交易
好心動
我無打機呀,淨睇apps
但就算air play電話睇片都無delay
聲畫都同步
房用, 2米左右主要夜晚熄燈用, budget 5XXX (<6k)
諗緊viewsonic M2e vs PicoPix Max
睇netflix/Disney+/玩PS5
請問廳用,日頭會落窗簾,靠室內led燈
15000左右有無推薦?

另唔用幕,投牆算
有需要先買幕
基本上冇一萬都係垃圾
點都係買返果幾個大牌子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞