[有片]美軍b-52 飛抵英國坐鎮,應對俄羅斯威脅

135 回覆
58 Like 4 Dislike
要去到咁深入索性射AGM-183算,咁樣假定之下JASSM嘅use case都唔係太突出。唔係否定你個point,不過可以deep strike大國嘅機種來來去去咪又係得B-2,勉強啲F-35都可能得
個人認為JASSM吸引之處係令4代/B-52/B-1可以安全打擊近邊境嘅目標,放返啲匿跡機種去deep strike,減輕生產5代機嘅逼切性
你提出嘅已經係好多樣技術黎
另一樣野就係,要考慮埋成本票價嗰啲,超音速嘅航空服務(人+貨)係咪真係維持到夠大嘅需求
我諗以而家技術,真係軍用先會有大嘅需要
DLLM b-52同波音777一樣 花瓶
現代澳洲、日本、美加西岸、太平洋島國應該好大需求
加埋本身美歐航線
真係有好大需求只係有好多技術要係軍事個邊下放落黎,搞得掂就唔洗對機場咁高要求
但同時間又有支那毒瘤偷偷偷
S-400可以打外太空飛行物添架on9仔
B-52哩啲大舊衰一早比SA-2破左功啦屌你
F35冇記錯都係要外掛AGM-158,收唔到落肚
AGM-183又未服役,掛唔到上B52
所以依家B2都仲係踢門、攻堅王牌

如果美國主動攻擊,其實用B1-B、F15玩超音速射AGM-158,應該俄羅斯套防空都9成9接唔哂再用下F35、4.5代機JADM低成本清機場、跑道、裝甲速隊,再裝甲洪流推入去,應該1個月就推完莫斯科、2個月推到入烏拉爾山脈

美軍所有軍事行動阻力都係國內反戰聲音
唔洗用核彈都將個城市變火海
問題係B52轉左職做空中航母,射神風戰機(戰斧)

除非佢專登飛埋去引你打
巴打認真?越戰b-52 被擊落已經係不爭事實黎,美國果邊既專家/權威都無質疑,只係擊落準確數目上既爭議

越共果邊仲show 殘骸出黎

https://en.wikipedia.org/wiki/B-52_Victory_Museum,_Hanoi
俄佬而加有S-500啦。。。
其實除左測試以外,戰斧無係空軍服役,b-52 可以射既係agm86 同 agm-158
是,但未正式部署
部署左啦,唔係好多only..
而家炸坦克重係咪用A-10?
而家炸坦克重係咪用A-10?
係,但係其他機都得,美軍空軍想a-10 退役,但係因為a-10 受前線部隊歡迎所以美國國會唔比退

但係面對俄羅斯既野戰防空應該唔岩用
就係高速突防戰略轟炸機,

但到Tu-160 /b-1a 生產出黎,呢個高速突防概念已被認為過時,因為當時防空飛彈同攔截機技術已經好成熟,

但到左現代和平時代tu-160 超音速既優點反而有d 用

俄羅斯而家都重新生產tu-160
服役 1955年2月
就算B-2都已經係廿年前
唔知宜家收埋無公開既科技去到邊
參與越戰以黎大大小小戰爭既老將

廉頗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞