[有片]美軍b-52 飛抵英國坐鎮,應對俄羅斯威脅

135 回覆
58 Like 4 Dislike
b52 可以掛防區外飛彈,例如agm-158,但應該唔會用黎炸坦克
戰區外射ALCM打擊固定戰略目標
射程>2000km
調架B-52 咪又係擺姿態
on99軍盲

F15、F16、F18、F35都帶到核彈,基本上冇討論意義

講邊架轟炸機勁一定係講突防力、常規攜帶量

現階段B1-B,B2,B52,F35、F15、F16、F18配AGM-158黎講
B2可以靠匿蹤盡量靠近防空系統再一次過投射大量AGM-158做攻堅
B1-B可以靠自身超音速/亞音速為AGM-158提供更快初速,增加射程
B52只可以靠AGM-158本身射程黎破防
基本上三種轟炸機,B52只係一個最基礎發射平台,平平無奇

未來30年,好有可能得B52帶到空基超音速戰斧類導彈,成支導彈掛係大機翼到射,B2、B1-B都做唔到。
只要AGM-183A大量服役到,B52就會變返空軍攻堅王牌,到時B2可以變返做花瓶等B21服役

F35、F15、F16、F18雖然都用到AGM-158,但每架機最盡都係掛2支仲要綁死一定要掛機翼到,唔洗諗有匿跡,支野又重隨時得F15開爆後燃先玩到超音速投射
但都要一隊F15E掛AGM-158先有一架B1-B掛AGM-158嘅威力
其他F16、F18、F35都係比細國做基礎轟炸平台

係美國用AGM-158攻堅重要性黎講
B2>B1-B>F15>B52>F35=F18>F16

AGM-183A服役左之後
B52>B2>B1-B>F15>F35=F18>F16

投放JADM、B61核彈之類無動力炸彈
(F35)>B2>B1-B>B52>F15>F18>F16
如果對面有似樣d防空雷達,咁F35安全性點都好過其他機好多,接近音速、內置彈倉、匿跡能力
姿勢正確都好重要
最後生既B52都已經60歲
巴打有研究

美軍B1、B2已經計畫會由最新b-21 取代逐漸退役

但b-52 未有退役計畫之餘仲有更換引擎計畫,更表至少要玩多30年

因為b-52 有外置掛架可以掛試驗性武器同放唔入內置彈倉既武器,加上維護成本比較低,令到b-52 有無可動搖既地位
二戰出下戰機炸市區都玩死你
出埋轟炸機地氈式炸仲方便
老當益壯
依架野飛行高度s400打倒嗎?
其實B52基本上已經係常規設計極限
航程、引擎量、攜油量、攜彈量已經係接近大氣層內噴射機極限

魔改空射戰斧速度、匿跡性仲實際過整另一架

返而B1-B超音速類應該有大把空間改善不過美國選擇左行匿跡科技線

想美國行超音速轟炸機路線,咁話唔定會下放部份超音速科技落民間對人類貢獻大d
唔覺得匿跡問題會影響AGM-158實戰運用
你去到人哋門口先射咁用JSOW/JDAM/SDB划算好多,JASSM賣點就係長距離
JASSM自身係匿跡外形(普遍猜測係LO) ,而雷達匿跡永遠係相對嘅指標,唔係開關制有同冇
radar equation入面Rmax同RCS係4th root關係

如果RCS增加100倍,相同雷達Rmax都只係會升3.16倍。假設有雷達A,A vs F-16 Rmax = 200km,如果F-16掛JASSM-ER+油箱會令RCS增加100倍,A會喺632km見到佢,但JASSM-ER射程係~1000km,只係要早啲射咁解,支導彈放咗之後雷達有排都未睇到,唔見得外唔外掛對用家有影響
打到,b-52 飛高15000m (15km),

S400 最短果支都打到20km 高

呢個高度越戰s-75 都已經得,上面都有提過
對大國雷達咪會有影響

B2可以潛入去大國邊境賭防空搵唔到你,再射深入d
F16、B52咪冇得潛入去,要係防空邊境外射

簡單d講,B52只可以係東歐附近就要射
B2可以飛撚到人邊境射莫斯科可以穿埋中亞d垃圾防空,射撚埋俄羅斯個新西伯利亞軍工市,B52咪做唔撚到

恰鳩伊拉克、北泡咪冇影響
唔用轟炸機用F15炸到人滅國都仲得
和諧客機,但係淘汰左

俄羅斯發現超音速轟炸機好有用,Tu-160 可以甩到f-16 同f35
如果和諧客機係美國波音研發,唔係英法整

話唔埋一早有下一代

到今日都仲覺得係美國打壓英法
解決唔到超音速本身嘅問題,邊個國家/勢力整和諧式都會收皮
幾靚,好似藝術品,有設計美學
有機會,美國唔怕石油危機
超音速飛機可以改善設計減音爆
下放矢量噴嘴改善起飛距離
下放反向噴射引擎
轉燃料加航程

正路應該唔應該退役冇下一代好反智
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞